Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Осми Дечји позоришни фестивал
Осми Дечји позоришни фестивал
Актуелности - Вести

Осми дечји позоришни фестивалНародна библиотека Ариље традиционално је и ове године орgaнизовала Осми Дечји позоришни фестивал, који је одржан 3. и 4. априла, у сали Соколског дома

Учешће на фестивалу заузеле су драмске групе Основних школа са подручја Ариља, с тим да Основна школа „Стеван Чоловић“ из Ариља, није учествовала.

Публика је имала прилику да у такмичарском делу фестивала погледа представу „Успавана лепотица“, драмске дружине ОШ „Јездимир Трипковић“ Латвица ИО Трешњевица, у режији наставнице српског језика и књижевности Драgaне Петронијевић, представу „Тужибаба“ у извођењу драмске групе ОШ „Јездимир Трипковић“ Латвица, у режији Марије Богосављевић наставнице српског језика и књижевности, као и представу „Марко Краљевић и Муса Кесеџија“, драмске дружине „Трачак зрачка“ ОШ „Ратко Јовановић“ из Високе, у режији наставника физике Петра Марјановића и представу „Кирија“ у извођењу драмске групе ОШ „Ратко Јовановић“ Крушчица, а у режији наставнице српског језика и књижевности Браниславе Недељковић.

Жири у саставу : Милка Минић, Удружење грађана-драмска група „СРИК“ из Ариља, Ивана Бркић, професорка српског језика и књижевности и директор Народне библиотеке у Ариљу и Владимир Курчубић, глумац Народног позоришта у Ужицу, прогласио је представу „Марко Краљевић и Муса Кесеџија“, у извођењу драмске групе „Трачак зрачка“ из Високе за најбољу, најкомплекснију, најоригиналнију, која је и публици била врло занимљива.

Драмској групи „Трачак зрачка“ из Високе, додељена је и диплома за најбољи костим и најбољу сценографију.

Диплома за колективну игру припала је драмској групи ОШ „Ратко Јовановић“ из Крушчице, за извођење занимљиве представе „Кирија“.

У категорији појединачних глумачких признања, диплома за најбољу епизодну улогу додељена је Аници Митровић, диплома за најбољу женску улогу припала је Ивани Ђукић, док је диплома за најбољу мушку улогу отишла у руке Влада Николића. Такође, свим учесницима на овогодишњем фестивалу додељене су дипломе за учешће, као и гостима који су забављали публику у ревијалном делу фестивала.

Фестивал је отворила луткарска представа „Дар краљеве кћери“, коју изводи драмска и луткарска секција ОШ „Петар Лековић“ из Пожеге, у режији Душице Додић, наставнице српског језика и књижевности. Врло едукативна и истовремено забавна представа „Шиз квиз-Покажи шта знаш“ Удружења грађана Сцена, прилагођена узрасту посетилаца, која их је мамила да изађу на тренутак на сцену, у извођењу глумице Тање Јовановић и глумца Владимира Курчубића, затворила је овогодишњи фестивал.

Осми Дечији позоришни фестивал окупио је велики број деце, што учесника, што деце која су дошла да буду подршка и уживају у извођењу својих друgaра на сцени, у пратњи својих учитеља и наставника. Управо то је и био циљ Народне библиотеке- промоција рада аматерских група, позоришне уметности уопште, као и лепоте и културе говора.

Своје утиске о фестивалу, пренео нам је у разговору за општински Билтен, Владимир Курчубић, глумац Народног позоришта у Ужицу и члан жирија : „ У сваком случају треба похвалити рад деце и наставника који се из чистог ентузијазма баве својим ђацима и драмском уметношћу. Мислим да ово треба подићи на један мало виши ниво и мислим да би требала општина да се укључи, издвајањем неког минималног буџета, да би ипак представе колико-толико личиле на праве позоришне представе. Деци мало фали да изнесу ту своју дечију радост и радост играња и своју маштовитост, али ипак то треба да се уобличи и да буде на озбиљнијем нивоу. Јесте да је изостало учешће Основне школе у Ариљу, али разумем и наставнике, ипак много терета они имају-рецитаторе, такмичења из граматике и слично, а ово су ствари које се раде из чисте љубави и ентузијазма. Управо из тих разлоga мислим да све који раде и учествују на овом фестивалу треба посебно похвалити и наћи начин како их нечим наградити, како би остале заинтересовали да се баве тиме. У суштини, много је добро да се деца у том критичном узрасту склоне са улице, а ово је један од начина за то, као и да искажу своју креативност и маштовитост. То је свакако за похвалу.

Osmi Dečji pozorišni festivalОсми Дечји позоришни фестивал
Осми Дечји позоришни фестивал
bwd  Страна 1/2  fwd
Осми Дечји позоришни фестивал
Осми Дечји позоришни фестивал
Осми Дечји позоришни фестивал
Осми Дечји позоришни фестивал
Осми Дечји позоришни фестивал
Осми Дечји позоришни фестивал

Морам признати да су деца још мала да би у њима примећивао елементе лика, како ми глумци кажемо у професионалном жаргону. Ментори који раде са њима су аматери, који не знају доста ствари о томе, али признајем да све ипак изгледа лепо и да су све ово занимљиви покушаји. Ипак, да би се све то довело на неки виши ниво, морао би свакако професионалац да ради са њима. Но, евидентно је да потенцијал код ове деце постоји.“

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018