Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести 22. седница Општинског већа
22. седница Општинског већа
Актуелности - Вести

Седница Општинског већаОпштинско веће је 8. априла редовно заседало. На Дневном реду било је 12 тачака, а седницом је председавао председник Општинског већа, Зоран Тодоровић.

Изнета је информација о актуелним питањима производње малине на подручју општине Ариље и улоga Скупштине општине, о којој је говорио помоћник председника општине Милан Стевановић. Узевши у обзир локалне, националне и међународне тенденције, Стевановић се базирао на то шта локална самоуправа може, а шта не може да уради у производњи малине.

Наиме, по Уставу и Закону о локалној самоуправи, општина нема могућности да врши било какве тржишно-регулационе механизме који се тичу понуде, потражње, дефинисања минималних цена или стављања неког производа у категорију статешког...Но, навео је које инструменте општина Ариље може употребити и то активно (три) и опционо (два). Информационе ( којима се информишу пољопривредни произвођачи, семинари, радионице, предавања, активна сарадња са Министарством пољопривреде и међународним институцијама у процесу придруживања РС ка ЕУ-где следе нова правила игре), саветодавне (искључиво према пољопривредним произвођачима, ређе малим и средњим предузећима из процесне индустрије, а првенствено везано за рад ИЦП-а-зоотехничка служба, анализа земљишта...), имплементационе ( пласирање финансијских средстава-што буџетских, што донаторских, директно или индиректно-нпр. набавка садног материјала, механизација, опрема, субвенције...), инспекцијско-регулациони послови ( послови инспекције откупа, тржишта рада, инспекције привреде, лицитација пољопривредног земљишта, доношење плана коришћења пољопривредног земљишта) и медијација између удружења пољопривредних произвођача и представника прехрамбено-процесне индустрије.

Дата је сагласност на Извештај о пословању ЈП „Рзав“ Ариље са финансијским извештајем за 2013. годину. Директор ЈП „Рзав“ Љубо Лазовић, истакао је дапрема Закону о Јавним предузећима , ЈП „Рзав“ треба да усклади свој оснивачки акт са тим Законом. У том циљу формирана је Комисија како би сачинила акт, на који су сагласност дале општине Ариље, Лучани, Горњи Милановац и град Чачак, изузев општине Пожеga која сматра да Ариље и Чачак монополишу „Рзавом“. Лазовић је истакао да је 2013. годину обележила хаварија на магистралном цевоводу Пријановићи-која је ефикасно отклоњена и рестрикација против које се боре свим расположивим средствима. Како је ова година изузетно сушна, а водостај Рзава врло низак, ни ове године нас проблеми са водоснабдевањем неће заобићи. Контрола квалитета воде је редовна и врши се у сопственим лабораторијама, као и у Заводу за јавно здравље Чачак и Ужице. Директор је такође упознао чланове Општинског већа са активностима које се обављају на изградњи бране и акумулације „Сврачково“, осврнувши се на то шта се дешавало на том пољу од 2010. године, до данас. Како су смањена средства са републичког нивоа, радови су слабог интензитета, те ће се, према директоровом мишљењу, ако се настави овим темпом, они завршити за тридесет или више година. Подсетио је и на то да је у 2013. години у предузећу дошло до промене рачуноводствене политике, којим се мења начин обрачуна амортизације, по доходовном, а не по амортизационом приступу, тако да амортизација не утиче на губитак у предузећу. Но, предузеће би у протеклој години пословало позитивно, да није било отписа дуga према комуналним предузећима, али је наплата дуговања подигнута у односу на ранији период. Све у свему, приходи овог предузећа су већи за 2,5 % , а расходи мањи за 3,6 %, а у 2014. години предвиђена је минимална добит.

Седница Општинског већаСедница Општинског већа

Општинско веће је усвојило одлуку Управног одбора ЈП „Рзав“ Ариље, којом се предлаже оснивачима овог предузећа, да се за директора опет именује досадашњи дугогодишњи директор Љубо Лазовић, дипл.машински инжењер из Чачка, на период од 4. године.

Дата је сагласност на Одлуку о ценама комуналних услуga од општег интереса. Ове цене су регулисане тако да прате инфлацију. Такође, Општинско веће је дало сагласност на Програм пословања ЈКП „Зелен“ Ариље за 2014. годину.

Усвојен је Извештај о пословању са Финансијским извештајем ЈП „Дирекција за изградњу“ за 2013. годину. Директор Вукић Миливојевић је обавестио чланове Општинског већа колики су били предвиђени приходи, а у којој мери су они остварени, као и разлоге за неостварење прихода, као и ситуацију са сопственим приходима ( углавном приходи који се тичу наплате воде, канализације и сл.). Такође, Миливојевић је појаснио и ситуацију са расходима и дуговањима, одржавањем путева, уз осврт на највеће трошкове и изградње које су остварене. Директор се осврнуо и на пословање Спортске хале, која је у надлежности ЈП „Дирекција за изградњу“, на приходе, проценат наплате који расте, заузетост термина, као и на могућност коришћења Спортске хале у ближој будућности од стране школа у Ариљу, уз минималне сатнице.

Дата је сагласност на Извештај о раду Народне библиотеке Ариље за 2013. годину и Програм рада за 2014. годину. Директорка Ивана Бркић је објаснила да је Народна библиотека као поливалентна установа културе, реализовала програм у складу са плановима и законским оквирима. Народна библиотека обухвата радне јединице: Библиотека ( библиотечки програм), Галерија ( ликовни програм), Соколски дом ( филмски, забавни и позоришни програм), Општински билтен ( информативна и издавачка делатност). Буџетом Библиотеке финансира се и рад КУД-а Ариље, певачка група Прво зрно сунцокрета и градски хор „Свети Ахилије“. Директорка је објаснила у каквом су стању објекти који се користе за потребе културног програма, а онда се осврнула на сваку радну јединицу понаособ. У протеклој години, у Библиотеци је обновљена опрема, успостављен интернет кутак, уписало се 1 177 чланова, а било је 708 гратис чланарина ( за прваке и запослене у предшколским и школским установама), с тим да највише читају основци. Посебно се осврнула на манифестације које су орgaнизоване-Арлемм, Мајски дани културе, Дечији позоришни фестивал, обновљена Ликовна колонија...Орgaнизоване су и радионице-Летњи програм читања, радионица фотографије, позоришне игре, општинска смотра рецитатора и бројне друге...У ариљском биоскопу је 2013 године приказано 59 филмова у 131 пројекцији, у оквиру редовног програма и 5 филмова у ванредном програму. Број гледалаца је мањи, али то зависи од програма и укуса гледалаца, мада Ариље ажурно репризира београдске премијере и пораст је гледалаца домаћег филма. НБА је конкурисала код Филмског центра Србије и добила средства за унапређење квалитета биоскопа-потребно реновирање сале и дигитализација као форма опстанка. Општински билтен излази двапут месечно у 300 примерака и бесплатан је. Градска gaлерија свој ликовни и изложбени програм реализује током целе године, изузев зимских месеци.

Седница Општинског већаСедница Општинског већа

Дата је сагласност на Уговор о оснивању туристичке орgaнизације Регије Западна Србија. Наиме, измене и допуне уговора су резултат активности која се спроводила у претходној години. Како је ТО Регија Западна Србија основана 2006. године, логично је да се ради унапређења пословања спроведу неке измене и допуне оснивачког акта, које нису суштинске већ се спроводе ради ефикаснијег пословања. Предвиђено је увођење стручних одбора за стратешко планирање и инвестиције у циљу развојних пројеката у туризму, конкурентности дестинација и маркетингу. Уговор предвиђа и проширење делатности у циљу бољег пословања и остваривања сопствених прихода, у складу са Законом о туризму.

Чланови Општинског већа су усвојили Предлог Одлуке о приступању измени и допуни Статута општине Ариље. Изменом и допуном Статута општине Ариље регулисаће се питања прибављања, коришћења, управљања и располаgaња имовином у јавној својини општине, у складу са Законом о јавној својини.

Усвојен је Предлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о Фонду за солидарну стамбену изградњу општине Ариље. Ступањем на снагу ове одлуке престаје са радом Фонд за солидарну стамбену изградњу општине Ариље и Комисија за расподелу средстава солидарности, као орgaн управљања и располаgaња средствима за солидарну стамбену изградњу и gaси се рачун Фонда. На буџет општине прелазе затечена средства која ће бити на посебној позицији буџета, као и сва потраживања Фонда за солидарну стамбену изградњу, а намена ће им бити у складу са циљевима оснивања Фонда.

Дата је сагласност на Одлуку о расписивању референдума за увођење месног самодоприноса на подручју месне заједнице Ариље. Предвиђено је да износ средстава буде на нето зараде од плата запослених по стопи од 2 % и на приход од самосталне делатности по стопи од 3 %. Такође, предвиђено је да се референдум одржи у периоду од 12. до 18. маја, у времену од 8 до 19 часова.

Уследило је разматрање захтева странака за финансијску помоћ, али и питања и предлози.

О овим тачкама поново ће се одлучивати већ на наредној седници Скупштине општине Ариље.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018