Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Помор пчела у Ариљу
Помор пчела у Ариљу
Актуелности - Вести

ПчелаСамо дан након успешно одржане манифестације „Дани пчеларстава“ у Ариљу, пчелари су претрпели огромну штету због великог тровања пчела. Према првим информацијама добијеним у Удружењу пчелара „Саво Поповић“, до тровања које је за сада забележено у 850 кошница, дошло је због прекомерне употребе недозвољених хемијских средстава у фази цветања воћа. Од 850 кошница, око 95% је потровано на територији Богојевића и дела Латвице.

Удружење пчелара је овим поводом 16.априла одржало ванредан састанак на коме је разматран проблем. Пошто су о тровању пчела благовремено били обавештни сви инспекцијски орgaни, полиција, надлежно министарство и општинско руководство, на састанку је донет закључак да се против починиоца покрену прекршајне пријаве, јер постоје материјални докази. Подршку ариљском Удружењу „Саво Поповић“, пружио је и Савез пчеларских орgaнизација тако што је анgaжовао тим адвоката кој ће им помоћи да разреше ову ситуацију.

Штета је огромна, и у новцу прелази преко пола милиона еура, каже председник Удружења „Саво Поповић“, Антоније Јовановић. Он, наглашава да су овај пут пчелари решени да истерају ствар до краја, јер ово није једино тровање пчела које се десило на подручју наше општине. Додаје да их је било и раније, али су починиоци увек пролазили некажњено. Председник је овом приликом нагласио да је неколико њихових чланова узело банкарске кредите за подизање пчелињака, а сада су њихове породице доведене до руба егзистенције. Од ресорног министарства су добили информацију да у оваквим ситуацијама пчелари не могу добити никакав вид помоћи од државе, јер узрок тровања пчела није нека природна катастрофа, него људски фактор.

Због несавесних појединаца никако не треба осуђивати све воћаре који итекако знају колико је пчела важна у природи, сматра Антоније и каже да би и пчелари и воћари поштовали закон, несавесни морају да буду санкционисани. Зато ће каже, у циљу заштите својих чланова, уколико не дође до вансудског поравнања, правду потражити на суду.

 

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018