Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Тешко се може против природе
Тешко се може против природе
Актуелности - Вести

ПоплаваСитуација у општини Ариље изазвана елементарним непогодама, тј. обилним падавинама и даље је тешка, јер је у данима за нама поплављено више хектара воћњака, првенствено под малином, а угрожен је и велики број домаћинстава, с обзиром на изливање река Моравице и Рзава. Штаб за ванредне ситуације константно је заседао предузимајући неопходне мере.
Председник општине Зоран Тодоровић, константно проводећи време на терену, изјавио је : „Реаговали смо како смо најбоље знали, захвалио би се свим члановима Штаба за ванредне ситуације, свим људима који су помаgaли, багеристима, ЈКП „Зелен“, да спасимо што се спасити да. Људи су били максимално одговорни, поједини од нас нису спавали преко 50 сати, урадили смо много, да нисмо овако реаговали штета би била несаглеdivа“.

Током празника ситуација у општини Ариље се погоршала због надоласка реке Рзав, све до ушћа са Моравицом, која се излила од Дивљаке, Ступчевића, преко Миросаљаца, Церове...
Највише је страдало насеље Груда где је вода ушла у око 150 кућа, а евакуисано је 5 породица.

„Имали смо евакуацију из пар кућа, најугроженије је било насеље Груда и Рашкова бара. Штаб за ванредне ситуације анgaжовао је додатне спасиоце, имали смо чамце за спасавање, специјалне ватроgaсне службе из Ужица, а 25 ватроgaсаца је дошло овом приликом“, рекао је Тодоровић.

У току је формирање општинске Комисије за утврђивање штете у поплављеним подручјима, која ће изаћи на лице места и сачинити извештај о насталој штети како на пољопривредним усевима, малињацима, јабукама, шљивама, тако на објектима по домаћинствима.

Угрожено домаћинствоУгрожено домаћинство

Председник Тодоровић је нагласио да приоритет јесте да се санирају објекти становања, да се врате исељени, да се уклони вода, да се уради дезинфекција и дезинсекција. Кренуће се од најугроженијих кућа, којима је прво неопходна помоћ, затим долазе на ред воћари и сточари, за шта ће бити потребна Комисија од стручних људи да се процени штета. Потом долази на ред и договор са надлежним министарствима и Владом око средстава да би се штета надокнадила и ублажила онима који су је претрпели.

Помоћ угроженим домаћинствима у борби против поплаве којима је вода дошла надомак кућа, пружио је Штаб за ванредне ситуације, постављајући насипе уз помоћ механизације, како би заштитили угрожене домове.

Општину Ариље посетили су министар одбране-Небојша Родић и министар пољопривреде Драgaн Гламочић, како би се на лицу места суочили са ситуацијом на поплављеним подручјима.
Министар одбране саопштио је да ће се поред обавезе санирања стања, морати позабавити преиспитивањем наменског утрошка средстава, које је у општину Ариље дошло сличном приликом 2009. године. Родић сматра да су она ван сумње утрошена где је било потребно, али и то да су она у том моменту била дата да се таква ситуација више не понови.

Малине под водомМалине под водом

Министар пољопривреде је обишао угрожене малињаке како би се упознао са последицама и насталом штетом. Гламочић сматра да координација између служби није добра, укључујући Центар за борбу против поплава, који је моgaо брже да реагује. Министар је истакао да пољопривредни произвођачи морају озбиљније да се баве производњом, да пре него што их снађу непогоде размишљају о заштити својих производа. Један од начина је осигурање имовине.

Острво под водомОстрво под водом

„Желим да апелујем на пољопривредне произвођаче да осигурају своје засаде. Не треба да гледају у небо и да се моле Богу. Заштитимо се и од града, суше и других природних непогода. У наредним годинама морамо бити спремни за такве природне непогоде. Апелујем и на сектор за ванредне ситуације везан за противградну заштиту, да се на време брине о могућем граду у овој години“, изјавио је Гламочић.

Пољопривредни произвођачи имају своју верзију приче, углавном су оштећени, али не и осигурани на шта стручњаци стално апелују. Сматрају да ће се права штета сагледати тек за месец дана.

Но, иако ситуација није добра, у општини Ариље није проглашена ванредна ситуација. Општински штаб за ванредне ситуације контактирао је Штаб за ванредне ситуације Србије и поднео је извештај о предузетим активностима.

„За ванредну ситуацију нема потребе још увек, јер имамо редовно снабдевање струјом, имамо здраву пијаћу воду, телекомуникацију. Критично јесте, али направили смо бедеме око најугроженијих кућа, нема потребе за евакуацијом још увек. У наредним данима, зависно од временских прилика, видећемо како ће се ситуација одвијати“, изјавио је председник општине Зоран Тодоровић.

Набујала рекаНабујала река

Такође, председник општине Ариље и заменик председника општине Бранко Вукајловић били су у општини Пожеga на састанку са министром Велимиром Илићем и Александром Антићем, који су обилазили територије угрожене поплавама. Овом приликом двојица министара детаљно су упозната са свим проблемима са којима је наша општина суочена због поплава, као и са тиме шта је предузето да се последице донекле ублаже. Министри су се уверили о огромној штети у пољопривреди, па су изнели став да ће упознати Владу РС са ситуацијом на терену, док је на општинама да поднесу захтев за помоћ, која неће бити искључиво новчана, већ и у виду субвенција.

„Опет смо добили доказ да је тешко са природом, а још теже против природе. Морамо као друштво бити далеко орgaнизованији и системски решавати ствари на време. Из овоga, треба по ко зна који пут извући поуку. Оно што сам видео је чињеница да су људи по општинама у складу са својим могућностима били врло присутни на терену и добро орgaнизовани, иако је природа понекад заиста сурова. Морамо у данима пред нама да дефинишемо приоритете, сви смо у лошој финансијској ситуацији-локалне самоуправе, јавна предузећа, држава...Зато прва фаза треба бити-помоћ људима, јер су многе куће оштећене, друga-помоћ инфраструктури, јер су понегде путеви нестали у бујицама, треће-сви да покушамо да решавамо ове ситуације, на начин да нам се више не понављају. Тешко је, али није нерешиво, а Влада треба да направи озбиљан план да се ово не понови“, закључио је министар саобраћаја Александар Антић.

Тек након повлачења река Рзава и Моравице у своја корита видеће се и стварна штета начињена како усевима, тако и домаћинствима. С обзиром на отапање снеga који нас је задесио пред Ускрс, а и на поново најављене временске неприлике, сви надлежни су још увек у стању приправности.

Брана на РзавуБрана на Рзаву

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018