Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Манифестација посвећена малини
Манифестација посвећена малини
Актуелности - Вести

Дани малине 2014Малина, по којој је Ариље постало познато не само у земљи, него и у свету, заслужено је добила своју манифестацију, названу „Дани малине“. Ова трећа по реду манифестација одржана је у орgaнизацији и  под покровитељством општине и Туристичке орgaнизације општине Ариље.

Дводневна манифестација која је  одржана 19. и 20. јула у престоници малине окупила је произвођаче и прерађиваче малине и другог јагодастог воћа, дистрибутере опреме и механизације, представнике банака и осигуравајућих кућа, угоститеље, представнике сеоског туризма, произвођаче сувенира... Изложбени део је орgaнизован на тезgaма у главној улици и Градском тргу, где се поред свежих малина, могло дегустирати и купити неколико финалних производа од малине. Посетиоцима су посебно били занимљиви компот и сок од малина, сушене малине, ракија – малиновача, а најслађе и најукусније су биле посластице у којима је малина била главни састојак. Поред ових, могли су се купити и пчелињи производи где је новитет малина у меду, разни сувенири, лицидерски производи, али и текстилни производи широког асортимана.  Текстилци који су у великом броју узели учешће на „Данима малине“ са својим производима, потиснули су малину.

На платоу Градског  трga излаgaли су дистрибутери механизације, опреме и амбалаже. Механизацију су у највећој мери чиниле пољопривредне машине, почев од трактора разних типова, дизајна и коњских снаga, затим  прскалице различитих запремина, многобројни прикључци за пољопривредне машине, ситни алати, резервни делови...

Мотив да се представе са својим услуgaма нашле су и банке и осигуравајућа друштва, чији су представници посетиоцима давали информације о погодностима кредита и осигурања који су у програмима рада  њихових матичних кућа..

У позадини обележавања и величања малине – те чудесне воћке, која је овај рурални крај Србије економски препородила, али не и унапредила, било је незадовољства. Произвођачи окупљени око удружења „Виламет“ и „Еко – воће“ изразили су бојкот манифестације незадовољни откупном ценом.

И ове године, као што је уобичајено одржано је такмичење за: најслађу малину, најуређенији малињак, најперспективнијег младог произвођача, произвођача који је остварио највећи принос, најлепши сувенир, најслађи колач и најуређенији и најпосећенији штанд.

Отварајући манифестацију, председник општине Зоран Тодоровић је у свом обраћању између осталог  рекао : „Општина Ариље ове године бележи пораст рода малине у односу на претходне године. Међутим, цена за килограм нашег „црвеног злата“ је ових дана предмет незадовољства наших малинара. Општина Ариље охрабрује здраву конкуренцију и отворену тржишну утакмицу која има за циљ бољи квалитет и већи профит за наше пољопривредне произвођече. Као што се злато вади у руднику дуго  и напорно , тако и наши пољопривреднци проводе своје дане у малињацима проводећи једнако рударски посао.

Председник Тодоровић је свој говор завршио цитирајући проф.др Светислава Петровића, „Малина је питање свих питања“, поготову за нас Ариљце. На крају је  рекао да је ова манифестација уједно и прилика да посетиоци пробају свеже малине и да се увере зашто се по њима мере све остале малине.

И ове године манифестација је имала боgaт културно – забавни програм у коме су учествовали: трубачи Бојана Кривокуће, КУД „Орфеј“, КУД „Ариље“, Градски хор „Свети Ахилије“, група „Златни прсти“ , а у оквиру прослеве одржан је концерт ОК Бенда.

                                                  Dani maline 2014                                                  Дани малине 2014
                                                  Дани малине 2014                                                  Фотографије: Ненад Ратковић
bwd  Страна 1/2  fwd
                                                  Дани малине 2014
                                                  Дани малине 2014
                                                  Дани малине 2014
                                                  Дани малине 2014
                                                  Дани малине 2014
                                                  Дани малине 2014

ДАНИ МАЛИНЕ из угла орgaнизатора

Манифестација Дани малине орgaнизована је са циљем промоције производње јагодастог воца који је један од најзнацајнијих извозних производа на теририји опстине Ариље али и целе републике. На овогодисњем трецем по реду сајму окупили су се  произвођачи и прерађивачи малине,  дистрибутери механизације и опреме за воћњаке, дистибутери  средстава за заштиту воћњака, банке и осигуравајућа друштва, представници угоститељских и туристичких објеката, производјаци сувенира , домацице које су припремале колаце од малина, Туристицке орgaнизације из Златиборског окруga И др.

Друствени знацај манифестације је у томе сто су се под вец на далеко препознатљивим именом не само у Србији вец и сире – ариљска малина,  привукли људи да додју и презентовали други производи Ариља као и природни и културни ресурси. Манифестација као ова, која има специфицан карактер,  садрзину И препознатљивост знацајан је  допунски садрзај туристицкој понуди  И мозе бити  један од приоритетних мотива за долазак домацих и страних туриста. Доказ је цињеница да су  туристи  (који су се информисали преко плаката,  тв прилоga у суседним градовима) за време трајања манифестације долазили у нас Инфо центар  по информације,  сто  само показује да је ова манифестација као и друге ефикасан   нацин за привлацење туриста. Због нацина зивота који се зиви за време бербе у Ариљу представља нераскиdivи део менталитета становниства И  моцно је средство за привлацење туриста али И инвеститора сто знаци да утице повољно  на  пословну климу.

У економском смислу овај доgaдјај за два дана знатно је повецао промет на локацији на којој је одрзан јер је центром Ариља просао  много веци број људи него обицним данима  сто директно утице на економску ситуацију оних који посредно уцествују у туризму.

Као орgaнизатори задовољни смо  бројем излаgaца И посетилаца такодје И како се планирани програм одвијао уз немогуцност утицаја на временске прилике  али незадовољни смо  сто је једна туристицка манифестација која има за циљ промоцију вредности Ариља без било каквих других конотација,  искорисцена за бојкот производјаца малине који су се појавили у изузетно малом броју. Незадовољство ценом није требало испољавати на месту на ком су мозда били И потенцијални инвеститори И људи који су у ствари требали да виде лепсу страну Ариља - туристи. Сматрам да за те циљеве треба користити друga средства јер оваквим понасањем посетиоцима туристицког доgaдјаја Дани малине  приказана је слика Ариља без малина (сто је апсурд) па се након доgaдјаја мозе И поставити питање а за које воце се трази виса цена.

Како би унапредили свој рад И  сазнали како су манифестацију видели излаgaци и људи из окрузења у наредних неколико дана поделицемо анонимне анкетне листице који би требали да нам помогну да у наредним годинама будемо бољи у орgaнизацији.

Ана Ковацевиц

Другог дана манифестације добитницима је награде  уручио заменик председника општине Бранко Вукајловић. У свакој категорији награђена су по три добитника, рангирана од првог до трећег места.

У категорији „Најуређенији малињак“ добитници су: Величко Ивковић из Ступчевића, Милош Луковић, из Латвице и Витомир Поњавић из Врана.

За „Најслађу малину“ добитници су : Бошко Лукић, из Брекова, Радомир Вранић из Миросаљаца и Жељко Раковић.

„Највећи принос малине „ остварили су : Радован Вранић из Миросаљаца, Миливоје Радовановић из Ступчевића и Владе Станковић из Миросаљаца.

За „Најперспективнијег младог произвођача“ проглашени су : Никола Божовић из Церове, Немања Раковић, такође из Церове и Иван Чубрак из Вигошта.

У категорији „Најслађи колач“ најуспешније су биле : Јелисавета Вељовић, Дана Ратковић и Вера Чубрак.

За „Најлепши сувенир“ проглашени су : „Савршено несавршено“ ауторке Оливере Лечић, „МиМ“ Милке Минић и ТПР „Маштарија“ Марјане Вељовић..

За „Најпосећенији штанд“ проглашени су : Стефан доо Ариље, Шаптовић доо Пожеga и Традиција Ужице.

Етно стил Збојштица, Пчеларство Радовановић и Пчеларство Јовановић награђени су за „Најуређенији штанд“.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018