Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Филм, начин да се упозна култура једног народа
Филм, начин да се упозна култура једног народа
Актуелности - Вести

Дани израелског филмаЗахваљујући Амбасади Израела у Србији, општини Ариље и Народној библиотеци Ариље у периоду од 22. до 25. јула имамо прилику да пратимо филмски програм на отвореном. Поводом Дана Израелског филма у Ариљу, 22. јула је одржано свечано отварање у Парку хероја коме је присуствовао заменик амбасадора државе Израел, господин Итаy Милнер. Ова посета је резултат пријатељских односа  две државе  и иницијативе која је потекла из општине Ариље да буде домаћин једног оваквог филмског фестивала

Отварајући ову филмску свечаност, помоћник председника општине Милан Стевановић, је изразио радост и задовољство почетком културне сарадње општине Ариље и амбасаде Израела у Србији. Први контакти  наше општине са овом земљом Блиског истока су остварени у мају, када је на позив Министарства спољних послова државе Израел,  25 људи из целог света боравило у овој земљи међу којима је био и Милан Стевановић као представник наше општине, који каже:“ Током двадесетодневне мисије имали смо прилику да упознамо Израелско друштво, Израелску државу, њихову привреду, културу. Након тоga у сарадњи са Амбасадом Израела у Србији , размишљали смо о томе како би ту сарадњу могли да учинимо квалитетнијом и садржајнијом  и дошли смо на идеју да остваримо културно – економске мостове  између Ариља, Србије и Израела. Филмски фестивал је  прилика да се прикаже кинематографија Израела, која је у успону“

Стевановић, који је у својству помоћника председника за одрживи развој, боравио у Израелу, сматра да можемо пуно од њих да научимо не само у погледу развоја привреде и економије него како се негује и чува држава, традиција, историја, и како се у томе вишевековно истрајава. Успостављање мостова сарадње између Ариља, Србије и Израела, је  започето на најлепши начин, кроз културну делатност и филмску  уметност.

У периоду од 22. до 25. јула ће у Парку хероја бити приказано седам најбољих филмских остварења из Израелске кинематографије у протеклих десет година. Међу кинематографије које су почетком 21. века доживеле истински процват спада свакако и израелска кинематографија која је крајем последње деценије двадесетог века била на ивици нестајања. Филмови из ове земље су у последњих пет година четири пута номиновани за Оскара у категорији остварења снимљеног ван англоамеричког говорног подручја. Израелска кинематографија која се убрзано развија , бави се разноврсним темама и мотивима, инспирисана дугогодишњим проблемима јеврејске државе.

Прве вечери  приказан је филм „Фуснота“, који је пре две године био номинован за Оскара, у њему се два професора Талмуда, отац и син, међусобно боре за академски престиж и државну награду. Свих седам филмских остварења која ће бити приказана до 25. јула, су жанровски различита, и веома интереснтна.

На свечаности поводом отварања, филмска публика је имала прилику да проба специјалитете Израелске кухиње и путем чула укуса осети Блиски исток.

Dani izraelskog filmaДани израелског филма
Дани израелског филмаФотографије: Зоран Стевановић
Дани израелског филма
Дани израелског филма
Дани израелског филма
Дани израелског филма
Дани израелског филма

Током боравка у Ариљу заменик амбасадора државе Израел, господин Итаy Милнер, се састао са представницима привреде општине Ариље, са којима је разговарао о могућностима успостављања економске сарадње. Потом је, будући да је изразио жељу да посети ариљске воћњаке по којима је Ариље надалеко познато, обишао један малињак и засад боровнице у Латвици. Као трајно сведочанство ове посете, господин Милнер је у Парку хероја засадио дрво пријатељства и мира.

Обраћајући се филмској публици приликом свечаног отварања, господин Милнер је рекао да верује да је филм најбољи начин да се култура једног народа пренесе и представи. Посебно ако је то земља коју нисте посетили. Презентујући један део културе Израела путем филма, је прилика да се ариљска публика упозна са проблемима друштва који су кроз одређене теме приказани на фимском платну.

Током ове кратке, али садржајне посете, господин Милнер је Ариље доживео као један изузетно леп и тих град, и сматра да су људи који овде живе заиста срећни што имају такав амбијент и такву природу у којој живе.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018