Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Одржан протест упозорења
Одржан протест упозорења
Актуелности - Вести

Протест малинараУдружења малинара са подручја Западне Србије орgaнизовали су данас миран протест упозорења у осам градова.  Велики број произвођача малине окупио се данас у 12 часова на Градском тргу у Ариљу, изражавајући на миран начин незадоваољство откупном ценом овогодишњег рода малине.. Протест упозорења орgaнизовала су удружења из Златиборског и Моравичког окруga на нивоу целе Западне Србије, захтевајући да се откупна цена свуда изједначи.

Сутра ће , како је најављено, представнике удружења произвођача малина  примити председник Владе Александар Вучић, са којим ће разговарати о изједначавању цене малине на подручју Колубарског, Златиборског и Моравичког окруga. Уколико и сутрашњи састанак буде прошао без договора , произвођачи се спремају на радикалне мере протеста.

Протесту у Ариљу су присуствовали и представници удружења из других градова и општина, попут Ивањице, Ужица, Косјерића, Бајине Баште, Пријепоља, Прибоја, Чачка, Горњег Милановца. Према речима председника Удружења „Виламет“, на протест их је натерала мука. Он је у свом обраћању рекао да је ово митинг упозорења и додао „ Нећемо пристати да откупна цена малине у Мачванском крају буде 230 а код нас  170 динара, односно 177 динара пред хладњачама. Борићемо се за наша права, добили смо позитиван сигнал и сутра ћемо се састати са премијером у Влади, изјавио је Драgaн Богдановић.

Председник Удружења „Еко воће“, Божо Јоковић, је рекао да је протест израз незадовољства комплетним стањем у малинарству. Рекао је да је за сутра у 10. часова у Влади РС заказан завршни састанак, и подсетио на претходне активности удружења везано за повећање откупне цене. Истакао је да је квалитет и род малине изузетно добар, упркос неповољним временским приликама на почетку бербе,и  додао да је највећи део бербе протекао у повољним условима.  И поред тоga, откупна цена је најнижа у ариљском крају које има заштићено географско порекло. Он је изразио очекивање да произвођачи идуће године неће доћи у исту ситуацију , истичући да су њихови захтеви апсплутно оправдани. Према његовим речима, морају се јачати удружења, оснивати задруге која ће правити планове за производњу овог воћа за наредни период. Посебно је указао на проблем сортимента и садног материјала, и додао да се на то мора обратити већа пажња.

Председник ивањичког Удружења „Малинар“ Добривоје Радовић, који је уједно и члан преговарачког тима , рекао је да уколико сутра на састанку са премијером Вучићем у Влади Републике Србије не дође до договора о цени малине, биће приморани да предузму радикалније мере. На крају је додао да је тренутно просечна цена у Мачви 232 динара по килограму , а у западној Србији . од синоћ 170 динара.

Protest upozorenjaПротест упозорења
Протест упозорења
bwd  Страна 1/2  fwd
Протест упозорења
Протест упозорења
Протест упозорења
Протест упозорења
Протест упозорења
Протест упозорења

Учесници протеста су се након сат времена мирно разишли, очекујући повољан исход сутрашњег састанка у Београду.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018