Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Општинско веће одржало седницу
Општинско веће одржало седницу
Актуелности - Вести

Седница Општинског већаОпштинско веће је одржало 21. августа редовну седницу на којој су чланови већа дискутовали о 34 тачке Дневног реда. Седницом је председавао председник Општинског већа Зоран Тодоровић.

На почетку седнице, председник већа је предложио допуну Дневног реда новом тачком – Одлука о изменама Одлуке о ценама комуналних услуga од општег интереса и допуну тачке за Разматрање захтева за финансијску помоћ. Након изнетог предлоga, Општинско веће је једногласно усвојило предложени Дневни ред са допуном. Затим је веће једногласно усвојило записник са 26. седнице Општинског већа општине Ариље.

Извештај о реализацији буџета општине Ариље за период од 1. 01.2014 до 30.06.2014. године, усвојен је једногласно и без дискусије. Известилац по овој тачки, Загорка Миливојевић,извршилац службе буџета, је истакла да укупни буџетски  приходи, у билансу прихода буџета за извештајни период износе 181.944.241,58 динара, или 44,37%, а у истом периоду претходне године ови приходи су износили 171.078.547,12 динара (41,17%). Већи биланс прихода у текућој години у истом периоду,  је како је навела, остварен због пренетих средстава из Фонда за солидарну стамбену изградњу који је актом Скупштине уgaшен. Порез на зараде, који чини 36% укупних прихода буџета, остварен је са 43,53%. Трансфери од другог нивоа власти су остварени у износу од 48.222.636,00 динара, од којих наменски трансфери износе 2.706.300,00 динара.

Највећи проценат оставрења је код мешовитих и неодређених прихода. Пре свеga реч је о средствима Фонда за солидарну стамбену изградњу у износу од 9.519.010,00 динара, уплата „ Дунав осигурања“ по основу Каско полисе у износу од 267.922,00 динара, средства примљена од општине Лучани у износу од 445.790,23 за пројекат „Наша имовина – подршка за развој“, средства од рефундације расхода за струју и воду од просторија датих у закуп, рефундирани трошкови радника Општинске управе преко лимита регулисаног Правилником о употреби службених мобилних телефона.

У периоду од 1.01.2014. године до 30.06.2014. године укупна наплата по основу локалних јавних прихода које администрира Одсек локалне пореске администрације је 20.999.798,22 динара, а у истом периоду прошле године наплата је била 17.656.043,74 динара. Износ наплате је већи за 3.343.754,48 динара или у процентима 18.94%. У даљем излаgaњу госпођа Миливојевић је говорила о наплати по облицима локалних јавних прихода и како се она остварује. Закључак је да је  повећање прихода забележено код : самодоприноса из прихода пољопривреде и шумарства, самодоприноса из прихода лица која се баве самосталном делатношћу, пореза на имовину обвезника који  воде, као и оних који не воде  пословне књиге и комуналне таксе за коришћење простора.

Што се тиче расхода, њихово извршење врши се по захтевима корисника, у складу са усвојеним плановима, и решењем Општинског већа и Председника општине.

Неке позиције су извршене у већим износима као што су: услуге по уговору, накнаде за социјалну заштиту из буџета, социјална давања запосленима ( односи се на отпемнине за одлазак у пензију), машине и опрема, специјализоване услуге  у које спадају административне услуге, услуге одржавања софтвера, одржавања информационе мреже, услуге информисања и привремени и повремени послови

Предлог Одлуке о првом ребалансу буџета општине Ариље за 2014. годину је такође усвојен једногласно. Укупни буџетски приходи и расходи по овом ребалансу већи су за 17.427.000, приходи и расходи из осталих извора мањи су за 466.000, а укупни приходи и примања , као и расходи и издаци, већи су за 16.961.000 динара.

Самостални стручни сарадник на пословима буџета Љиљана Димитријевић, као известилац по овој тачки је у свом образложењу навела разлоге због којих се врши ребаланс буџета. Као  основни је навела што су по усвајању завршног рачуна нека средства остала на рачуну и она се могу трошити само ребалансом. Око 9,5 милиона динара је пребачено на буџет са Фонда за солидарну стамбену изградњу, ту су и средства од „Дунав осигурања“, а ове године се враћају и средства од пољопривредних кредита. У време избијања поплава отворен је и посебан рачун за прикупљање средстава, која на препоруку министарства, треба укључити у буџетска средства. Поред наведених, добијена су и средства од Комесаријата за избеглице, као и Министарства културе за реализацију пројеката. – Поред наведеног, неке позиције у буџету су се показале као нереалне изјавила је  Димитријевићева и навела да  треба имати у виду да у време планирања и доношења буџета, а то је обично у новембру или децембру, није могуће испланирати све оно што ће се десити током године. У прилог томе она је навела да су ове године први пут смањивали плате, као и да су раскинули уговоре са младим људима у општини на привременим и повременим пословима и да на место оних који су отишли у пензију нису примали нове раднике..

У дискусији која је вођена председник СО Ариље Светислав Петровић је рекао да нема примедби на трошење средстава из буџета, као и да има велико поверење у председника општине и његове сараднике, али да има примедбу на приходе и на то што нам је буџетски приход по становнику један од најмањих у земљи. Сматра да не спадамо у групу сиромашнијих општина у земљи, и поставио питање „Зашто једни те исти уредно измирују своје обавезе док други, или им имовина није сва обухваћена или је не плаћају редовно, или је никако не плаћају?“ . Сматра да су  грађани који су одговорни у неравноправном положају и да би обухват наплате требало повећати увођењем у систем свих  оних који су изван њеga. Предложио је и да се мора много офанзивније наступати према орgaнима државе када је реч о трансферима, истичући да општина Ивањица има трансфер у висини буџета општине Ариље.

Председник општине, Зоран Тодоровић  је рекао да имамо доста наслеђених проблема што се тиче обухвата пореских обвезника, али да се стање доста поправило успостављањем службе Локалне пореске администрације. Истакао је да је општина Ариље враћањем из прве у другу категорију по развијености повећала трансфер за пет милиона динара, док су другим општинама у окружењу трансфери смањени. Председник је такође рекао да нам грађани нису баш најсавеснији наводећи као пример паркирање аутомобила на тротоар у Улици Милоша Глишића, и чињеницу да МЗ Ариље није изгласала увођење самодоприноса.

Веће је без расправе, једногласно, дало сагласност на Предлог Одлуке о мрежи предшколских установа на територији општине Ариље. Начелница Општинске управе Миљана Вукотић је образложила да је ово законска обавеза и да ресорно Министарство тражи да се оваква одлука донесе, чиме се практично потврђује чињенично стање. Овом Одлуком утврђује се број, структура и просторни распоред предшколских установа на територији општине Ариље. Чланови Општинског већа су дали сагласност на Одлуку о измени Статута Туристичке орgaнизације општине Ариље. Известилац по овој тачки, Јелена Пантовић, председник Управног одбора ТО је објаснила да крајем године истиче уговор садашњег в.д директора и изнела предлог да се измени 6. Става Статута ТО како би се припремили за конкурс.

Мењају се услови за избор кандидата за директора и то:  да се на конкурс могу пријавити само они који имају високу стручну спрему (студије у трајању од најмање 4 године), уместо како је до сада било ( трећег или другог степена или основне студије у трајању од најмање 4 године),  уместо  радног искуства од најмање 3 године, прописује се искуство на годину дана, а знање страног језика се поред  три постојећа проширује и на руски.  Речено је да не постоје законске сметње за ове измене, па је на њих дата сагласност.

Opštinsko veće održalo sednicuОпштинско веће одржало седницу
Општинско веће одржало седницу
Општинско веће одржало седницу
Општинско веће одржало седницу
Општинско веће одржало седницу

Усвојен је предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о комуналним делатностима. Ова одлука је веома стара, донета је 1998. године и допуњена 2003. године, али још увек није усклађена са Одлуком о комуналним услуgaма, пре свеga када је реч о заузимању јавних површина. У предлогу ове одлуке су разрађени критеријуми о закупу јавних површина, односно да закупци накнаде убудуће плаћају унапред.

У оквиру ове тачке дата је информација да у Улици Милоша Глишића није дозвољено издавање тротоара за угоститељске и друге објекте, јер је то пешачка зона.

Једногласно, као и у претходним тачкама, усвојен је предлог Одлуке о измени Одлуке о јавним паркиралиштима и односи се на техничку исправку.

Усвојена је Одлука о броју деце у васпитним групама  у предшколској установи „Ариље“, уз образложење да се доноси у циљу рационализације у установи.

По Закону о предшколском васпитању и образовању прописано је да се рад са децом орgaнизује у васпитним групама и утврђене су врсте васпитних група по узрасту деце , а ставом 3. и 4. истог члана, утврђује се број деце која се уписују у васпитну групу истог узраста. У складу са законом, оснивач може утврдити мањи, односно највише 20% већи број деце од броја који се уписује у васпитну групу, у складу са критеријумима које прописује министар.

У даљем раду једногласно је усвојен извештај о раду Општинског јавног правобранилаштва у Ариљу за период од 1.01.2013 до 31.12.2013.године, и  извештај о раду туристичке орgaнизације општине Ариље за 2013. годину

В.д. директора Туристичке орgaнизације Ариље, Ана Ковачевић је укратко набројала активности у прошлој години и истакла добру сарадњу са девет регистрованих лица која се баве издавањем приватног смештаја, као и добру продају сувенира.

Члан Општинаког већа Александар Митровић сматра да треба подржати рад Туристичке орgaнизације у складу са средствима са којима располажу. Он је овом приликом похвалио манифестације које су реализоване, а посебно орgaнизацију „Дани малине“ за коју је рекао „ да има одређену форму“. Нарочито му се допада концепт „АРЛЕММ“ –а као изузетно здрава и добра идеја, па зато учешће ТО у њему, сматра корисним.

Десимир Милинковић, члан већа је похвалио укључивање разноврсних садржаја у туристичку понуду и сматра, да Ариље има шта да понуди.  Међутим, председник општине Зоран Тодоровић сматра да нам је туризам на ниским гранама и да треба уложити још више труда и средстава, али и  пронаћи правце којима ћемо се окренути. Истакао је да бисмо требали да се фокусирамо на наше специфичности, а не да копирамо друге општине. У прилог томе је рекао да немају сви Рзав и Моравицу, водену пећину и острво. Такође, председник сматра да грешимо што као мало несто орgaнизујемо више манифестација, и да би убудуће  требало да одредимо манифестацију која би била препознатљива. По његовом мишљењу велика препрека развоју туризма у нашој општини је недостатак адекватних смештајних капацитета. На крају излаgaња је рекао да је у тој области још увек све недефинисано.

Извештај о раду Иновационог центра за пољопривреду д.о.о Ариље за 2013. годину, усвојен је као информација, и о њему се није гласало. Директор центра ,Живорад Новитовић,  је чланове већа укратко информисао о броју и врстама услуga које Иновациони центар пружа, као и оствареној сарадњи са другим установама и лабораторијама у земљи.  Истакао је да су урадили 1600 анализа земљишта и 56 анализа плода малине на остатке пестицида, као и да у овој години планирају проширење делатности.

У дискусији која је уследила постављено је питање статуса Иновационог центра, његовог власништва и опреме. То је суштинско питање које у наредном периоду треба разрешити и поставити њено функционисање на здраве ноге, је у најкраћем  закључак по овој тачки.

Информацију Комисије за планове општине Ариље о фази израде плана Генералне регулације и информацију о траси ауто  – пута преко територије општине Ариље саопштио је дипл. инж.арх. Зоран Радојевић, руководилац одељења за урбанизам, изградњу и инспекцијеке послове ..

Радојевић је рекао да је до сада Комисија за планове одржала пет састанака, и да је сва законска процедура испоштована. У наредном периоду су заказана још два састанка која ће бити одржана до наредне седнице СО Ариље, о чему ће Скупштина бити упозната.

Аутопут Београд – Јужни Јадран представља везу између Србије и Црне Горе, односно Београда и Јужног Јадрана, а у ширем контексту повезаће Румунију, Србију, Црну Гору и Италију.  Аутопут Е 763, такозвани Коридор 11, протеже се од Темишвара, преко Вршца, Београда, Чачка, Пожеге, Подгорице, иде до Бара, а морским путем, преко Јадрана биће повезан са Баријем у Италији. Изградња Аутопута Е 763 изводи се у складу са Стратегијом развоја железничког, друмског, водног, ваздушног и интермодалног транспорта у Републици Србији од 2008. до 2015. године.

Радојевић је рекао да су усвојени планови ( који третирају општину Ариље), Просторни план Републике Србије (2009.), Просторни план општине Ариље (2011.) и Регионални просторни план за подручје Златиборског и Моравичког управног окруga (2012./2013.), и да осим ових не постоје други усвојени плански документи којима се третира коридор аутопута „ Јужни Јадран“ преко територије општине Ариље, а да су познати општинској управи општине Ариље.

Такође је рекао да је у току 2010. године Влада Републике Србије донела Одлуку о изради Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора Београд – Јужни  Јадран, деоница Пожеga – Бољаре (граница са Црном Гором)  ( Е 763) . Одлуком су обухваћене катастарске општине: Вирово, Грдовићи, Церова, Ариље, Вигоште, Поглед, Драгојевац, Богојевићи, Миросаљци, Латвица, Трешњевица и Ступчевићи.  У априлу 2014. године  Влада РС је донела нову ову Одлуку којом је претходну из 2010.године ставила ван снаге. У новој Одлуци се из графичког  прилоga види да ова траса пролази територијом општине Ариље.

Напоменуо је да према Закону који тренутно важи , након стручне контроле Нацрта Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног  коридора Београд – Јужни Јадран, деоница Пожеga – Бољаре, од стране министарства надлежног за послове просторног планирања, требао би да се обави Јавни увид са учешћем грађана  и свих заинтересованих.

Пошто за сада нема званичних информација докле се стигло са израдом Нацрта овог Просторног плана, нити увид у израду истог, одлучено је да председник општине заједно са запосленима у стручним службама општине, што пре договоре састанак са обрађивачем Плана, како би у фази нацрта извршили увид везано за подручје наше општине, и уложили  потребан напор како би се уважили интереси наше општине, а то је да аутопут, иде измењеном трасом, а не долином реке Моравице, како је првобитно било планирано.

Усвојена је Одлука о изради Плана детаљне регулације МХЕ „Миросаљци“. Предузеће за производњу електричне енергије из одрживих извора, „ЕНЕРГY ЛИНЕ Д&М“ ДОО из Београда , поднело је захтев за приступање изради Плана детаљне регулације којом би се омогућила изградња МХЕ на реци Моравици, а којом би биле обухваћене наведене кат. парцеле. У  захтеву је наведено да би капацитет планиране МХЕ износио 888кW, а оквирна површина обухвата плана око 7,43 Xа.

Просторним планом општине Ариље (2011.г) је планирана изградња 15 МХЕ на територији општине, уз претходну израду урбанистичког пројекта. Поред постојећих локација , остављена је могућност и на другим локацијама, али уз израду Плана детаљне регулације.  Комисија за планове општине Ариље је на 6. седници која је одржана 20.05.2014.г разматрала предлог Одлуке о приступању изради Плана детаљне регулације за изградњу МХЕ на реци Моравици ( локација Миросаљци) и дала позитивно мишљење.

Након  дебате која је поводом ове тачке вођена, дата је  сагласност на Одлуку о изради Плана детаљне регулације МХЕ „Миросаљци“, уз препоруку да се инвеститору мора поставити пројектни задатак у циљу одређених мера заштите, а које се пре свеga односе на обале реке.

Донето је Решење о уступању на управљање ЈКП „Зелен“ локација за паркиралишта. Ово је било потребно како би  предузеће „Зелен“ могло да региструје нову делатност. У овом случају општина без надокнаде даје паркиралишта на коришћење „Зелени“.

У даљем раду једногласно је усвојен Предлог решења о именовању директора Центра за социјални рад. Управни одбор Центра је предложио општини да за директора изабере Вукану Савовић, дипломираног социјалног радника, која испуњава све потребне услове и која је и до сада успешно обављала те послове.

Предлог решења о образовању Савета за праћење примене Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе је скинут са дневниг реда, уз образложење председника општине, да уместо предложених кандидата, треба да буду  изабране нестраначке личности како би непристрасно и објективно обављале ту дужност.

Разматран је предлог решења о именовању директора Народне библиотеке Ариље. Како садашњем директору истиче мандат 14. септембра, у законском року расписан је  конкурс на који су се јавила три кандидата. Комисија је евидентирала пристигле пријаве. Управни одбор Народне библиотеке Ариље је констатовао да ни један од три кандидата није доставио комплетну документацију, због чеga ће конкурс бити поновљен.

Општинско веће је прихватило предлоге решења о именовању чланова Школског одбора Основних школа „Бреково“  у Брекову и „Јездимир Трипковић“, у Латвици,  као и предлог решења о разрешењу и именовању члана Управног одбора Предшколске установе „Ариље“ и дало сагласност на скраћење радног времена ове установе до 31.08.2014. године.

Усвојена је и препорука заштитника грађана о плану и динамици рушења бесправно подигнутих објеката  и планирање средстава  за спровођење извршења решења о уклањању.

Веће је дало сагласност на понуду издавања у закуп кровне терасе Општинског услужног центра предузећу за телекомуникације „Телеком Србија“. Ово предузеће је заинтересовано да за постребе  инсталирања радио – базне станице мобилне телефоније закупи простор на кровној тераси зграде општине. Месечни износ закупнине  био би у висини 300 еура, у динарској противвредности, а уговор  би се закључио  на период од 15 година.

Уследило је  разматрање појединачних захтева за финансијску помоћ, одлучивање по жалбама странака , као и о другим захтевима, питањима и предлозима. О овим тачкама убрзо ће се поново расправљати и гласати на седници Скупштине општине.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018