Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Здравствена заштита доступна свима
Здравствена заштита доступна свима
Актуелности - Вести

Систематски преглед у БјелушиДом Здравља Ариље, локална самоуправа и Месна заједница Бјелуша орgaнизовали су систематски преглед становништва који је спроведен 7. септембра у амбуланти у Бјелуши.

Да би се сеоском становништву пружила адекватнија здравствена заштита, Дом Здравља је започео орgaнизовање систематских прегледа на терену, које ће прво спровести у сеоским Месним заједницама у којима постоје здравствене амбуланте.

В.д. директора Дома Здравља, Ивана Антовић, истиче да су акцију подржали запослени у установи, и да је екипа састављена од осам лекара и 12 чланова  медицинског особља, без икакве надокнаде, своје време посветила пацијентима. Оваквој акцији највише су се обрадовали мештани Бјелуше, најудаљенијег села у општини, којима је на овај начин била доступна здравствена заштита. Специјалиста опште медицине, начелник Службе за задравствену заштиту одраслог становништва, др. Милица Симеуновић – Милосављевић је изразила задовољство што је покренута једна оваква акција пошто сматра да је овим људима здравствена заштита предалеко. „Одзив је био изузетно добар. Обавили смо 80 превентивних прегледа пацијената, међу којима је било оних који десет година нису били код лекара, а нашли смо и болесних људи, који ће морати да посвете више пажње своме здрављу. Осећам задовољство што сам са својим колеgaма данас своје слободно време посветила овим људима“.

Поред прегледа у амбуланти, Патронажна служба је орgaнизовала посету пацијентима на терену који због болести, старости или непокретности нису били у прилици да дођу у амбуланту.

Поред екипе здравствених радника, на терену је био и председник општине, Зоран Тодоровић, који је у непосредном разговору са мештанима и председником Месне заједнице, разговарао о проблемима које сами не могу да реше, већ им је потребна помоћ и подршка локалне самоуправе. Он је рекао да су у локалној самоуправи недоступнст здравственој заштити сеоског становништва препознали као проблем, и да ће локална самоуправа у наредном периоду пружити пуну подршку у орgaнизовању оваквих и сличних акција.

Анкетирани мештани су имали само речи хвале за ову акцију, јер им је један од највећих проблема у комуникацији са градом велика удаљеност села  и недостатак аутобуског саобраћаја. Посебно им је тешко у зимском периоду када напада велики снег па су принуђени да се сами орgaнизују како би очистили сеоске и засеочке путеве. Ове године су им честе кише и бујице нанеле штете на ионако лоше путеве, које је неопходно поправити пре зиме.

Zdravstvena zaštita dostupna svimaЗдравствена заштита доступна свима
Здравствена заштита доступна свима
bwd  Страна 1/2  fwd
Здравствена заштита доступна свима
Здравствена заштита доступна свима
Здравствена заштита доступна свима
Здравствена заштита доступна свима
Здравствена заштита доступна свима
Здравствена заштита доступна свима

Функционисање амбуланте за многе мештане значи останак у овом брдском крају, јер у селу преовлађује старачко становништво, изузев неколико засеока у којима су и млађи остали ту да живе.  Председник Месне заједнице, Милан Пајевић, је изразио задовољство што је ова заједничка акција наишла на добар пријем код мештана. „Пошто је здравље најважнији фактор за живот сваког човека, драго ми је што су бригу за здравље сеоског становништва показали запослени у Дому Здравља, као и локална самоуправа која је ову акцију подржала“. Он је рекао да су обавестили све мештане путем телефона, а оне који имају фирме или предузећа електронском поштом. Задовољан је одзивом, који би био и већи да истог дана у селу није била сахрана због које је већи број мештана био спречен да дође на преглед.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018