Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Систематски преглед становништва у Брекову
Систематски преглед становништва у Брекову
Актуелности - Вести

Акција здравствених прегледа сеоског становништва се наставља, а овај пут је одржана 28. септембра у Брекову. Екипа од 18 лекара и медицинских радника имала је пуне руке посла у амбуланти Дома Здравља у Брекову, као и током кућних посета. У времену од 8 до 14 часова прегледано је 113 пацијената, од којих 101 у амбуланти, а пет одраслих и седморо деце, који нису били у могућности да дођу, у својим кућама.

 

Како је протекла, ова друga по реду, акција за Билтен говори специјалиста опште медицине, др Славка Срејић:
– Одзив мештана је изузетан, чему је свакако допринело благовремено позивање и обавештавање пацијената, што су они схватили као потребу и своју корист.
Систематски преглед обухвата целокупан интернистички преглед (ЕКГ и лабораторијске анализе), и гинеколошки преглед, што је за пацијенте који су данас дошли бесплатно. Без обзира да ли имају оверене здравствене књижице, сви пацијенти су прегледани. Оно што треба да знају је да прегледи који су обављени у амбуланти коштају установу Дома Здравља. Рецимо један комплетан интернистички преглед се креће од 2.200 до 3.000 динара, које они захваљујући општини и нама, овде добијају бесплатно.
Какво је свеукупно здравствено стање пацијената знаће се комплетније по завршетку лабораторијских анализа, али се у овом тренутку може рећи да је запуштено. Један од разлоga што становништво овоga краја нема континуирану здравствену заштиту је и непостојање орgaнизованог превоза, па већина нередовно посећује лакара, углавном по потреби.

У амбуланти у Брекову је од пре годину и по дана стално запослена медицинска сестра чији се рад финансира из буџета општине. У претходном периоду овде је цео радни век провео један медицински техничар који је за то време и одржавао амбуланту, која је сада у доста лошем стању.
Др Срејић се захвалила руководству општине који су омогућили спровођење ове акције која је вишеструко корисна и истакла да се екипа Дома здравља драге воље и са посебним задовољством прихватила посла на терену, без обзира што је викенд и што раде бесплатно.

Нашу констатацију да се овакве и сличне акције углавном орgaнизују у време предизборне кампање, председник општине, Зоран Тодоровић, је негирао и рекао да није реч ни о каквој кампањи, а посебно предизборној. „Локална самоуправа је као велики проблем препознала недоступност здравствене заштите сеоском становништву и настоји да тај проблем реши. Пошто ће Дом Здравља прећи у потпуну надлежност локалне самоуправе, први кораци које предузимамо показују да се морамо одговорно понашати према здравству и нашим грађанима. Намера нам је била да прво изађемо у сусрет становништву најудаљенијих села, које нема услове какве има становништво у граду и околини. Колико им је овакав вид здравстевене заштите заиста потребан најбоље говори чињеница у коликом броју су се мештани одазвали овој акцији.

Упитан да ли постоји могућност да се овакве акције убудуће спроводе у континуитету, председник општине је рекао : „Локална самоуправа, мој тим и ја, заједно са руководством Дома здравља ћемо и даље настојати да грађанима омогућимо адекватну здравствену заштиту. Да бисмо им овде олакшали живот, од 29. септембра уводимо аутобуску линију која ће повезивати Ариље са Добрачама, Брековом и Бјелушом.

Имајући у виду разуђеност наше општине, и велику удаљеност села од града, в.д директорка Дома здравља, Ивана Антовић, истиче потребу постојања и одрживости здравствених амбуланти. – У сарадњи са локалном самоуправом и председником Месне заједнице Бреково орgaнизовали смо систематски преглед локалног становништва са комплетном лабораторијском дијагностиком и гинеколошким прегледом жена. На овај начин, у сарадњи са председником месне заједнице настојали смо да укажемо на потребу постојања оваквих амбуланти и да се сви у оквиру локалне заједнице, здравство, општина и локално становништво, потруде да овакве амбуланте пруже минимум услова за обављање здравствене заштите лекара и рад медицинске сестре на терену.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018