Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести У току су активности за изградњу градске топлане
У току су активности за изградњу градске топлане
Актуелности - Вести

Представник Немачког Института за био – масу, М.Сц. Маттес Сцхефтелоwитз посетио је 15. октобра општину Ариље у оквиру Пројекта енергетска ефикасност који општина Ариље спроводи у сарадњи са међународним донаторима , Краљевином Норвешке и немачким Програмом развојне помоћи ГИЗ. Посета је остварена у склопу активности које општина Ариље води са намером да изгради топлану на био –gaс и на тај начин реши потребе грејања у првом реду установа и предузећа који се финансирају из буџета општине чиме би се постигле велике уштеде.

У првој фази Пројекта централног грејања фокус активности је на комплетирању пројектне документације и финалног дизајна централног грејања, који би требало да буде завршен до фебруара месеца 2015.године до када ће се знати и тачне количине био – масе на које може да се рачуна. Према динамици Пројекта општина планира дана пролеће распише тендер за велике инфраструктурне радове за изградњу топловода, складишта, као и за набавку опреме.
У наредној фази, Пројектом је планирано ширење топловода у три фазе. У првој фази ће бити обухваћене установе и предузећа буџетских корисника, а у другој и трећој фази ће бити проширен на већи обухват корисника. Котловско постројење које је планирано да се изгради ће, према процени експерата на пројекту, задовољити потребе великог броја корисника , закључно са зградама у насељу „Млекара“.
Помоћник председника општине, Милан Стевановић, је тим поводом изјавио да општина Ариље планира да своје енергетске потребе реши коришћењем обновљивих извора енергије и то од дрвне сечке или пољопривредне био – масе. Колеге које су дошле са немачког Института су последњих неколико месеци радиле на истраживању потенцијала пољопривредне био – масе у првом реду садница малине и остатака од јабуке, шљиве и летњег одржавања зеленила. Колико је њима познато , ово је први пројекат такве врсте у Европи, где се ради истраживање на тему коришћења пољопривредне био – масе за енергетске потребе. Прецизирано је да се само од малине сада може произвести 5.000 тона био – масе за енергетеске потребе, а да је укупан потенцијал који се може добити из комплетне пољопривредне био – масе, много већи.

Уштеде које ће на овај начин бити постигнуте, ће омогућити да се велика средства из буџета усмере на инвестиције са циљем да се побољша квалитет услуga које буџетски корисници пружају грађанима. Као један од примера, навео је да само Основна школа 70 % свог буџета сада троши за енергетске потребе, иако је прошла Пројекат енергетске ефикасности који је финансиран од стране Светске банке, и додао да се проблемом грејања у граду до сада нико није бавио.
Стевановић је између осталог рекао и да је општина Ариље пионир у многим значајним пројектима, и изразио наду да ће у овој сфери постати европски пионир, што би била наша изузетна част, али и одговорност.
Господин Маттес је рекао да се Институт на коме ради бави истаживањима био – масе за енергетске потребе у начелу, као и да је ово за њих био велики и интересантан изазов. „Ми смо консултанти Немачке развојне помоћи и дошли смо овде како бисмо истражили могућности коришћења резница од малина за енергетске потребе. С обзиром да је Ариље, као град, али и као регион јединствен у Европи по концентрацији засада малине ми ћемо изаћи на терен где ћемо извршити потврду резултата до којих смо дошли како бисмо дали и неке предлоге како би на најбољи начин могла да се искористи биомаса. „

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018