Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Становништво задовољно акцијом
Становништво задовољно акцијом
Актуелности - Вести

У оквиру акције коју води Дом Здравља Ариље у сарадњи са локалном самоуправом у циљу повећања доступности здравствене заштите и потребе опстанка сеоских амбуланти, у недељу, 19. октобра је обављен систематски преглед одраслог становништва у Висоци.

Ово је једна у низу акција овог типа која се спроводи на територији општине Ариље, првенствено у селима која су најудаљенија од града. Одзив мештана Високе је био доста добар  и према очекивањима здравствених радника. Прегледано је 60 пацијената, а комплетна слика њиховог здравственог стања ће бити позната када буду завршене анализе крви, урина, колпоскопских и других обављених прегледа.

Директорка Дома Здравља, Ивана Антовић, сматра да су превентивни систематски прегледи веома важни, али због велике оптерећености лекара куративним прегледима није било простора да се и они могу упоредо обављати. Дом здравља је  сагледавањем потребе и значаја пружања здравствене заштите на овај начин, покренуо ову акцију која ће допринети бољем увиду лекара у здравствено стање локалног становништва, а пацијентима конкретну и благовремену здравствену заштиту. Директорка је изразила наду да ће овакве акције заживети јер је локална самоуправа пружила пуну подршку, као и здравствени радници који раде волонтерски, и истакла да је акција наишла на добар пријем код становништва.
Оно што је сада неопходно обезбедити на терену јесу услови рада у сеоским амбулантама који су на доста ниском нивоу. Једна од амбуланти која је у доста лошем стању је и амбуланта у Висоци, у којој је рад лекара и медицинске сестре огранизован једном недељно, за сада четвртком. Да су услови рада у амбуланти испод достојанства сваког, уверили смо се и сами на лицу места. У помоћној просторији нема воде јер нема лавабоа, потребно је заменити wц шољу, у чекаоници нема осветљења, купатило је рунирано, просторије запуштене... Због непостојања услова за рад,  систематски прегледи су обављени у просторијама Основне школе.
Пошто је председник општине, Зоран Тодоровић, и овај пут својим присуством на терену желео да пружи подршку акцији, након обиласка просторија амбуланте рекао да је одговорност за овакво стање на локалној самоуправи  и на локалном становништву, као и да се убудуће мора повести више рачуна јер је то у интересу људи који ту живе. Председник је рекао да је већ направљен списак репрометеријала и обећао да ће убрзо бити анgaжовано лице које ће извршити неопходне поправке  мокрог чвора  и извршити монтажу санитарних уређаја како би се обезбедили неопходни услови за рад лекара и медицинског особља. Да би се решио проблем одржавања амбуланте, председник Тодоровић и директорка Антовић су разговарали са домаром који ради у школи да он преузме ту обавезу уз одређену новчану надокнаду, јер је он и до сада волонтерски косио траву и одржавао простор око објекта.

 

До сада је током три акције ( у Брекову, Бјелуши и Висоци) прегледано преко 260 становника , који су задовољни оваквим видом активности Дома Здравља. На питање какво је здравствено стање прегледаног сеоског становништва, диреторка Дома Здравља је изјавила: „Након првих анализа које смо урадили, а комплетне анализе ће се тек радити, уочено је да су присутна масовна хронична незаразна обољења, односно кардиоваскуларна и респираторна обољења па можемо рећи да је ситуација релативно под контролом и да нема неких изражених патологија. Радићемо тек комлетне анализе са старијом структуром становништва и специфичним обољењима, и то је велики посао који нас очекује“. Она је напоменула да је приликом гинеколошких прегледа уочено да постоје неке патологије, о чему ће се детаљније занти након резултата одређених анализа и да ће тада на поновни преглед бити позиване пацијенткиње  код којих су уочене неке промене, како би се на време реаговало у циљу лечења. Не смемо да заборавимо да је превентива у служби здравља, и да здравствену културу треба да подигнемо на виши ниво, јер је то у интересу свих нас.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018