Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Седница Општинског Већа
Седница Општинског Већа
Актуелности - Вести

Општинско веће је 24.10. одржало редовну, 28. седницу. Седницом је председавао Зоран Тодоровић, председник општине, којој су поред чланова већа присуствовали и : председник Скупштине општине Ариље, Светислав Петровић, начелник Општинске управе, Миљана Вукотић, секретар Скупштине општине Ариље, Славица Станковић , помоћник председника општине, Милан Стевановић, известиоци по појединим тачкама Дневног реда, као и предстанници локалних медија.

 

Председник Тодоровић је предложио допуну Дневног реда коју су чланови једногласно усвојили, као и записник са претходне седнице Општинског већа.
На Дневном реду су били извештаји о раду свих основних школа са територије наше општине, као и извештај о раду Средње школе „ Свети Ахилије“. Сви извештаји су урађени веома детаљно према важећој методологији. Директор, Ранко Давидовић, је истакао да школа има различите образовне профиле и да омогућава стицање квалитетног знања кроз наставне и ваннаставне активности. Припрема ученике за виши степен образовног процеса, подстиче креативност и негује свест о правима и одговорностима. Са традицијом дугом 52 године, Средња школа је једна од значајних карика у систему средњег стручног образовања у подручју економије, текстилства, електроенергртике и машинства, као и општег образовања у подручју рада гимназије.
Као потврду високог квалитета наставе у Средњој школи, директор је изнео резултате ученика које су постигли на бројним такмичењима почев од школских, до републичких и међународних. Похвалио је рад Ученичких компанија које су посведочиле свој успех на бројним такмичењима, чији је ментор, Нада Стевановић, добила награду „ Најбољи наставник године“ у конкуренцији 800 наставника на територији Републике Србије.
Поред тоga евидентан је и успех ученика на пријемним испитима за упис на државне факултете, од којих је велики број остварио и право на студентску стипендију.
Школску годину 2013/2014 уписало се 616 ученика, 6 ученика се исписало, а три су напустила школу. На крају школске године 6 ученика је добило Вукову диплому, 153 су била одлична, 210 врло добрих, 151 добра, 4 довољна, а 18 ученика је поновило разред.
Школа у 2014/2015 години има 573 ученика, и приметно је осипање ученика, јер је првих месец дана неколико ученика прешло у друге школе, а приметан је и тренд уписа у медицинске и друге специјализоване школе у другим градовима. Сваке године се орgaнизује „Дан отворених врата“ и остале активности у вези са промоцијом школе, у циљу бољег упознавања ученика основних школа са образовним профилима у Средњој школи. Он је нагласио да је евидентно да се План уписа који предлаже локална самоуправа уопште не поштује од стране ресорног министарства и да је у два одељења производних занимања уписан мањи број ученика, због чеga ће, према плану министарства, опште предмете наставници држати заједно за оба разреда. Пошто се из године у годину наставља тренд смањења броја ученика, у неком будућем периоду ће број запослених морати да се смањује. Три наставника су отишла у пензију, а број запослених који тренутно ради је у складу са реалним потребама наставног плана и програма школе и нема технолошких вишкова. Школу је у априлу посетила екстерна контрола рада од стране Министарства просвете која је оцењивала услове рада, опремљеност школе према важећим standardима и постигнућа у школи.
Из пројекта „ Модернизација школа“ добијена су средства за опремање кабинета хемије. Завршена је у потпуности адаптација простора за потребе Ученичке задруге, канцеларијски простор за Ученичку задругу и Ученички парламент, мини пекара, интернет клуб са летњом учионицом и добијена дозвола за рад, а у току су орgaнизационе припреме за почетак рада.
Сарадња са школама из ЕУ се наставља кроз реализацију пројеката, па је тим поводом школа из Шведске из Санвикена остварила сарадњу са СШ „Свети Ахилије“, пре свеga на плану ученичког предузетништва.
Говорећи о потребама и проблемима, директор школе је и овом приликом подсетио на проблем застарелости хидрантне мреже и потребу што хитније реконструкције. Проблем прокишњавања крова на школи је и даље актуелан, који би се према речима Давидовића моgaо трајно решити надградњом спрата чиме би се створили услови за орgaнизовање наставе само у преподневној смени, што би као крајњи циљ имало велике уштеде енергената.
Чланови су похвалили рад школе и једногласно усвојили извештај.
Извештај о раду ОШ „Стеван Чоловић“ у Ариљу за школску 2013/2014 годину и припремљеност школа за школску 2014/1015 годину , поднео је директор школе, Божидар Стојић. Изваштај је започео констатацијом да школа има 1157 ученика, и да је ове године за једно цело одељење мањи број ученика у односу на ранији период. Према важећим standardима граница је 25 ученика по одељењу, а сада је тај просек 25,71 и нема вишкова запослених наставника.
Школа је прошле године радила у отежаним условима јер је школски простор недовољан за оволики број ученика и одељења. Финансијска средства са којима је школа располаgaла била су недовољна да би решила проблеме неадекватних радних простора. Највећи део новца, школа је трошила за грејање и електричну енергију, тако да за остале видове материјалних трошкова није било довољно средстава. Потребно је што хитније набавити пројекторе, јер је од укупно четири у функцији само један.
Министарство просвете је у јуну ове године обезбедило средства за школски намештај у осам учионица за млађе разреде, кроз пројекат којим је школа аплицирала за средства, а једна учионица је комплетно опремљена захваљујући иницијативи родитеља ученика. Савет годитеља је у току школске године покренуо акцију прикупљања новчаних средстава за видео надзор. Упркос слабом одзиву родитеља прикупљена су средства од око 400.000 динара која су искоришћена за постављање каблова на свим објектима школе и инсталирање видео надзора у школској кухињи.
У циљу подизања квалитета наставе као пример добре праксе, директор Стојић је навео посете часовима и анализу сваког часа понаособ, он је посетио 70 часова, педагог 27 и психолог 28 часова. Реализација програма стручног усавршавања наставника и стручних срадника се одвија у складу са Правилником, и према Годишњем плану на нивоу школе. Пошто реализација зависи искључиво од финансијских средстава, а могућности школе су веома скромне, највећи број семинара орgaнизује сама школа.
Резултати завршног испита ученика осмих разреда су у оквиру републичког просека, рекао је директор истакавши да Основне школа на територији општине Ариље врло коректно и одговорно раде завршни испит. У школи има велики број ваннаставних активности и секција које се реализујуну складу са интересовањима ученика, које доприносе и учешћу великог броја ученика на школским, општинским, окружним и републичким такмичењима, на којима су остварили запажене резултате.
У школи постоји Тим за професионалну орјентацију, који у великој мери помаже ученицима и њиховим родитељима да деца изаберу смер за који имају способности.
Поред бројних манифестација које је школа орgaнизовала, било је предвиђено да ОШ „Стеван Чоловић“ у мају ове године буде домаћин Друге Међуокружне олимпијаде , на којој учествују школе преко 1000 ученика. Због увођења ванредне ситуације на територији Републике Србије због поплава и забране свих ваннаставних активности које предвиђају окупљање већег броја ученика, олимпијада је отказана. Подржан је предлог директора да се она одржи следеће године, до када треба извршити потребне припреме.
Када се говори о припремљености школе за текућу школску годину, имајући у виду почетак зиме, на првом месту је набавка енергената, с обзиром да се школа греје комбиновано, на лож уље, на gaс и на струју.
У циљу повећања степена безбедности деце у школи тражено је да у поподневној смени буде дежуран школски полицајац. Директор Стојић је и овом приликом истакао проблем уласка родитеља возилима у школско двориште чиме нарушавају општу безбедност свих ученика, и да је томе тешко стати на пут. Други велики проблем у дворишту школе је присуство све већег броја паса луталица, и трећи проблем су велике баре због улегнућа асфалта. У том циљу се траже најцелисходнија решења како би се проблем задржавања велике количине воде у школском дворишту ускоро решио Спортски мобилијар и справе на игралишту и у фискултурној сали су прегледани, како би њихово коришћење било безбедно за ученике.
Школа ће и у наредном периоду кроз пројекте и донације покушати да обезбеди опремање школе намештајем и побољша услове рада у школи.
Чланови већа су једногласно усвојили извештај и подржали предлог за дежурство школског полицајца и одржавање Међуокружне олимпијаде одновних школа.
Основна школа „Јездимир Трипковић“ Латвица као приградска школа која у саставу матичне школе има издвојена одељења у Трешњевици и Миросаљцима. И овај извештај је урађен по важећој методологији па је директорка, Слободанка Василијевић, образлажући извештај говорила о материјално – техничким и просторним условима рада, инвестиционом улаgaњу у објекте, орgaнизацији васпитно – образовног рада, остваривању наставног програма, стручном усавршавању запослених и успеху ученика на крају 2013/2014. године и на завршном испиту.
Директорка Василијевић је истакла да, сви прваци, одлични ученици, ученици који су освојили запажене резултате на такмичењима и ученици који нису имали изостанке у току школске године су као награду добили књигу. Осмаци који су постигли резултате на такмичењима из различитих предмета, носиоци посебних диплома, су такође награђени књиgaма. Сви ученици који су освојили запажене резултате на такмичењима, као и њихови наставници, награђени су излетом на Златибор. Два ученика су носиоци Вукове дипломе, а ђак генерације Исидора Ичелић, је награђена комплетом књиga и поклоном. На овај начин, се по речима директорке стимулишу ученици да се више залажу, боље уче и да се такмиче.
Извештај ОШ „Бреково“ који је презентовао директор Радован Ненадић, и извештај ОШ „Ратко Јовановић“ Крушчица, који је укратко образложио Раdivоје Кнежевић, чланови Општинског већа су без дискусије, једогласно усвојили. Радовна Ненадић је укратко изнео информације о раду школе, и изјавио да је почетком октобра прорадила линија за Бреково и Бјелушу, и да сматра да је то добро, уз напомену да су се сложили да школски комби буде као испомоћ на линији. Након излаgaња директора Ненадића, председник општине, Зоран Тодоровић је, констатовао да комби јесте школски, али да нема више ни једно дете које нема превоз до школе. „ Нама су деца била приоритет, али и грађани тако да сматрам да је увођење ових линија ипак успех. Ја сам лично јако незадовољан ако се наставници возе и прођу поред деце која иду пешке. „


У даљем раду разматран је и усвојен извештај о раду Предшколске установе у Ариљу за наставну 2013/2014 . годину и припремљеност установе за 2014/2015. годину. Директорка, Нада Павловић, је изјавила да се рад орgaнизује у три радне јединице и укратко образложила да су у циљу планираних уштеда које се спроводе у тој установи , као једно од решења разматрали могућност да у току зимских месеци, децу из Вртића „ Поглед“, привремено преместе у централни део вртића, Ариље. У разговору са родитељима, договорено је да се уместо тоga изврши изједначавање цене смештаја деце у Вртићу „Поглед“ , која је била нижа, са ценом у осталим објектима и на тај начин омогући да деца остану у свом објекту. Такође, директорка је рекла да је Вртић остварио уштеду од пет милиона динара, и да уштеде нису утицале на квалитет рада и пружања услуga корисницима. Извештај је једногласно усвојен.
Милован Стаменић који је поднео неопозиву оставку на место члана и председника Надзорног одбора ЈП „Дирекција за изградњу“ је разрешен дужности, а на то место именован Десимир Мићовић.
У даљем току седнице, прихваћен је захтев Црквене општине Ариље за коришћење простора на гробљу у Вранама ради постављања привременог монтажног објекта за продају свећа.
Јавном комуналном предузећу „Зелен“ Месна заједница Милићевог села је упутила захтев за изношење смећа. Пошто се ова МЗ налази на подручју општине Пожеga, али је територијално ближа Ариљу, наша општина ће тражити сагласност од општине Пожеga како би ЈКП „Зелен“ неометано могло да врши услугу изношења смећа, док се не буду стекли услови да ту делатност обавља пожешко комунално предузећа „Наш дом“.
Општински грађевински инспектор је информисао чланове Већа о спроведеном поступку у вези санације објекта који се граниче са грађевинском парцелом на којој је започета изградња објекта у Улици Стевана Чоловића. Наиме потребно је обезбедити објекат чија је изgaдња започета, и већ дуже време се на њему не изводе радови, како не би дошло до оштећења суседних објеката, уколико се у међувремену не наставе грађевински радови.
Разматран је захтев ЈКП „Зелен“ за измену цена Паркинг сервиса. Снижене су цене претплатних паркинг карата, и за резервацију паркинga, и код повлашћеног паркирања. Примера ради цена месечне карте ће уместо досадашњих 2,200, убудуће коштати 1,200 динара.
Велики део ове седнице протекао је у разматрању поједниначних захтева грађана који од општине траже помоћ у решавању својих проблема, од којих је највећи број материјалне природе,као и решавање по жалбама грађана који нису остварили нека своја права. Највећи број захтева је упућен Центру за Социјални рад на разматрање и решавање.{јцомментс офф}

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018