Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Посао у пчеларству за 130 незапослених
Посао у пчеларству за 130 незапослених
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••среда•, 23 •септембар• 2015 12:04•

РРА ЗлатиборЗавршена прва фаза пројекта подршке младим пчеларима у Србији, којима су обезбеђене кошнице и стручна подршка да би започели пчеларски посао

За 130 младих незапослених људи обезбеђен је посао у пчеларству захваљујући пројекту оствареном  у сарадњи Програма развоја приватног сектора југозападне Србије (ПСД) са фирмом ''Медино'' из Крњева, највећим извозника меда у Србији. Тим поводом данас су у Великој Плани представљени резултати управо завршене прве фазе овог пројекта, једног од највећих у пчеларству код нас. Овај пројекат је реализован у оквиру ПСД програма који спроводи Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, а финансира швајцарска Влада преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

КонференцијаКонференција

Конференцији су поред домаћина из Медина и Регионалне развојене агенције Златибор присуствовали и представници Министарства пољопривреде, локалних самоуправа и младих који почињу производњу меда.

Већ годину дана спроводе се активности на овом пројекту у оквиру ПСД програма, који је фокусиран на туризам и традиционалне производе зарад отварања нових радних места, могућности раста и већих прихода. Будући да је производња и промет меда перспективан традиционални посао, осмишљен је пословни модел у оквиру коga би млади људи без запослења осигурали егзистенцију бавећи се пчеларством. Наиме, расте последњих година потражња на страним тржиштима за медом из Србије, а наши пчелари су углавном старији људи чије произведене количине нису довољне да задовоље потребе извозника меда. Осим тоga, у досадашњој пракси подстицајне мере откупљивача биле су усмерене ка пчеларима који имају велики број кошница, док за пчеларе почетнике није постојао адекватан модел подршке. Младима је овим програмом отворена шанса да уђу у пчеларство, обезбеђена саветодавна подршка и сигуран пласман меда.

Млади пчелар из АриљаМлади пчелар из Ариља

Модел подршке пчеларима почетницима подразумева финансијску помоћ при формирању нових пчелињака. Свима  је обезбеђено по 15 кошница, као и саветодавна подршка ''Медина'' и личних ментора(искусних пчелара).  Ово увођење личних ментора је новина у пчеларству, корисна младом пчелару да изазове започетог посла лакше превлада, а ризик од неуспеха сведе на минимум. ПСД је заједно са ''Медином'' осмислио и модел успостављања дугорочног кооперантског односа пчелара и  откупљивача меда.

Велики број младих незапослених људи се заинтересовао за овај програм. Конкурисало их је преко 750, а у овој првој фази за подршку одабрано је њих 130 са подручја више окруga. Подељено им је укупно 1.950 кошница са пчелињим ројевима, с тим што је процена да ће пчелари подржани кроз овај пројекат у наредним годинама моћи да остварују приход од око 470.000 швајцарских франака годишње.

На данашњој конференцији поменута је подршка Владе Швајцарске и изражена је велика захвалност коју ова земља улаже у развојне програме у Србији.

Сви говорници на конференцији су изнели јединствени став да су природни услови српског пчеларства знатно већи од оних који се тренутно користе и да без увођења младих људи у сектор производње меда не може се очекивати континуитет раста и задовољење тражње откупљивача за жељеним количинама меда.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018