Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Све школе из Ариља узеле учешће у креативном конкурсу и представиле своје радове на ЕКО изложби
Све школе из Ариља узеле учешће у креативном конкурсу и представиле своје радове на ЕКО изложби
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••петак•, 23 •октобар• 2015 14:01•

ИзложбаАриље, 23. октобар 2015. Еко изложба у оквиру које су представљене фотографије радова ученика основних школа из Ариља на тему „Ариље рециклира“, отворена је данас у градском парку у Ариљу и трајаће до краја октобра 2015.

У оквиру такмичења, које је одржано у склопу акције „Сакупи, Баци, Рециклирај право учешћа имале су све основне школе, као и њихова издвојена одељења у Ариљу. Задатак ученика од И до ИВ разреда, био је да формирају Еко тимове од по пет ђака и да покажу своју креативност правећи интересантне предмете од различитог коришћеног материјала, као што су папир, кутије, пластичне флаше, лименке, кесе и сл.

„Посебно смо поносни на чињеницу да су се све школе и истурена одељења на територији општине Ариље одазвала позиву и да су узеле учешће у овом креативном конкурсу који је имао за циљ да децу од најранијег детињства кроз игру и креативно стваралаштво научи нешто о материјалима који се могу рециклирати и поново искоришћавати, као и о томе да отпад не мора да буде нужно само отпад већ и драгоцен ресурс.” – истакла је Ирена Мијаиловић, заменица председника општине Ариље и додала да је искрено одушевљена креативношћу коју су деца кроз своје радове приказала.

Еко изложбаЕко изложба

„Данас још једном потврђујемо да иако је увођење примарне сепарације отпада и рециклаже  доготрајан процес на којем треба континуирано радити, да је то уједно и веома креативан процес који заокупља пажњу и најмлађих чланова наше популације. Наш циљ је да сви грађани општине Ариље усвоје навике у области управљања отпадом које треба да допринесу здравијој животној средини. У Шведској се на том процесу ради 40 година, а ја сам посебно задовољан што видим да су грађани Ариља, општине која је изабрана да буде пилот пројекат на нивоу Србије, већ одређене навике усвојили. О томе сведочи податак да је 98% отпада из инdivидуалног домаћинства добро селектовано, али и овакав одазив школа, којима сам посебно захвалан што су узеле учешће у овом конкурсу и на тај начин дале свој допринос едукацији и усвајању здравих еколошких навика деце од најранијег детињства“ - истакао је Милан Стевановић, испред Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Милан Стевановић, менаџер пројектаМилан Стевановић, менаџер пројекта

Све школе које су учествовале у такмичењу добиле су захвалнице, лопте и канте за одлаgaње рециклажног материјала. Посебну награду је добило одељење са децом са посебним потребама за исказану креативност, док су три првопласиране школе добиле вредне награде.

  • И место: Ученици ОШ „Јездимир Трипковић“, издвојено одељење из Миросаљаца (награда: лап топ)
  • ИИ место: Ученици ОШ „Ратко Јовановић“ Крушчица, издвојено одељење из Високе; (награда: пројектор)
  • ИИИ место: Ученици ОШ „Ратко Јовановић“, Крушчица;  (награда: дигитални фото апарат)

Циљ акције „Сакупи, баци рециклирај”, у оквиру које је реализовано такмичење и сама Еко изложба,  јесте да подигне свест грађана о важности рециклаже и очувања животне средине. Акцију спроводи Општина Ариље, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Шведске развојне агенције за међународну сарадњу (СИДА) и међународне орgaнизације ИМГ.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018