Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Дани Кубе и Латинске Америке у Ариљу
Дани Кубе и Латинске Америке у Ариљу
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••петак•, 30 •октобар• 2015 14:04•

КубаБиблиотечка секције Средње школе „Свети Ахилије“ Ариље у сарадњи са Амбасадом Републике Кубе, Друштвом Српско-Кубанског пријатељства Београд, локалном самоуправом града Ариља иНародном библиотеком Ариље орgaнизовала је:

ДАНЕ КУБЕ И ЛАТИНСКЕ АМЕРИКЕ У АРИЉУ
ОД 21. ДО 23. ОКТОБРА 2015. године

Овим поводом Ариље су посетили:

  • представници Амбасаде Републике Кубе: Мелба Роса Гарсија Комас (Мелба Роса Гарцíа Цомас), конзул и Снежана Фимић, секретарица и преводилац
  • представници Друштва Српско-Кубанског пријатељства: Љиљана Богоева Седлар, редовна професорица на Факултету Драмских уметности, Зорица Добријевић Дабић, секретар Друштва и господин Миодраг Крџић, члан.

Програм манифестације трајао је три дана.

У среду 21.10.2015. представнике Амбасаде Републике Кубе и Друштва српско-кубанског пријатељства испред општине Ариље дочекали су:

 

  • представници локалне самоуправе: господин Милан Николић, председник и госпођа Ирена Мијаиловић, потпредседница
  • представници школе: Ранко Давидовић, директор и Ана Кратовац, координаторка секције и библиотекарка, стручна сарадница;
  • представница Народне Библиотеке: Јелисавета Вељовић, директорка

 

Након пријема у општини, где су се гости упознали са представницима града и разменили аутентичне поклоне места свог порекла са њима, посетили су Народну библиотеку где су их дочекале библиотекарке Ивана Бркић и Ивана Стјепановић и упознале са великим српским и највећим ариљским писцем Добрилом Ненадићем. Писац је за ову прилику сваком од гостију поклонио по једну своју књигу. Његова прва књиga Доротеј, која ga је и прославила, преведена је на енглески језик и једно овакво издање примила је и конзул Амбасаде, госпођа Мелба. Писац има припремљен превод и на шпански језик и верујемо да ће му ови нови контакти омогућити да пронађе издавача и да и шпанско издање Доротеја види светло дана.

После посете Библиотеци посећена је црква Светог Ахилија, један од најстаријих културних споменика и знак препознатљивости нашег града који датира из тринаестог века. Са историјатом цркве госте је упознао свештеник Бојан.

Како би им приказали изглед привреде града обишли смо текстилну фирму Богутово. Власник фирме Димитрије Пећинар спровео нас је кроз фирму и објаснио комплетан процес производње, а на крају су гости даровани примерцима производа ове фирме.

После ручка и одмора на једној од најлепших плажа у Ариљу – Босој нози, кренули смо пут Соколског дома где је уследио и програм намењен нашим суграђанима.

На улазу у Соколски дом уз речи добродошлице госте су дочекали Дуња Василић и Давид Танасковић, вредни чланови Библиотечке секције. У 18ч Јелисавета Вељовић, директорка Народне библиотеке, поздравила је уважене госте, захвалила им се на посети и пожелела свима угодно вече; а затим је најавила конзула Амбасаде Републике Кубе, госпођу Мелбу Росу Гарсија Комас која је отворила Изложбу туристичких фотографија на тему „Куба“, са одушевљењем говоривши о сличностима наше две тако географски удаљене земље.

Затим је у пуном холу одјекнуо звук гитаре Школског бенда у саставу:Радош Милићевић, Ђорђе Ђоковић и Вуле Стефановић. И док је публика заdivљена ослушкивала звуке мелодија са шпанског говорног подручја кроз хол се шетала прелепа девојчица у белој плесној хаљини Јована Недељковић. Она и Вуле донели су дух Кубе у салу Соколског дома. Када ју је угледао, оставио је гитару, пришао јој, а онда су заједно заиграли самбу. Сви смо били изгубљени у музици (лост ин тхе мусиц), како је то рекао Енрике Иглесијас уз чију су песму плесали. Можете ли осетити ритам (Цан yоу феел тхе рхyтхм) просипао се звук самбе холом, док смо запањени стајали и осећали како нам кроз крв струји дух Латинске Америке.

Хладан јесењи ваздух није моgaо да допре до загрејаних srcа публике која се из хола упутила у салу соколског дома да чује предавање које је уследило.

Dani kubanske kulture i Latinske Amerike u AriljuДани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу
Дани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу
bwd  Страна 1/2  fwd
Дани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу
Дани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу
Дани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу
Дани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу
Дани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу
Дани кубанске културе и Латинске Америке у Ариљу

Пре почетка предавања присутнима се обратила Ана Кратовац, стручна сарадница-библиотекарка у средњој школи „ Свети Ахилије“ Ариље, главни покретач и орgaнизатор читавог доgaђаја. Она се још једном у своје лично, и у име школе захвалила Амбасади Републике Кубе и Друштву српско-кубанског пријатељства што су омогућили граду да учествује у орgaнизацији и буде посетилац овог прелепог културног доgaђаја. Такође се захвалила свим члановима Библиотечке секције који су узели учешће у припреми и извођењу манифестације: Марку Гавриловићу (аутору плаката), Радошу Милићевићу, Ђорђу Ђоковићу (члановима бенда) и Вулету Стефановићу (члану бенда и плесачу); Јовани Недељковић (плесачици); као и свим осталим члановима Библиотечке и Новинарске секције који су испратили доgaђај. Затим је најавила предавање професорке Љиљане Богоеве Седлар речима: „Речи су трошан материјал, а језик сиромашан да је могу довољно нахвалити и веродостојно описати. Када је будете послушали, схватићете о чему говорим…“

И заиста сви су схватили. Више од сат времена професорка је водила врло надахнуто предавање, а у сали је владао мук и потпуна усредсређеност на њен говор. Професорка је отворила широке видике у нашем малом Ариљу. Колико је интересовање побудила говори и то и број распродатих књиga Марије Савин „Куба – Тиркиз Кариба“ коју је професорка препоручила на крају свог излаgaња. Разграбиле су се све до једне, а у ходнику, надахнути гледаоци интересовали су се како могу да приступе Друштву српско-кубанског пријатељства и помогну својим волонтерским радом.

Након предавања погледали смо туристички документарни филм, аутора Ратка Кушића из туристичке агенције „Кон Тики Травел“, а наредна два дана гледали смо игране филмове:  „Око канаринца“, приказ живота највећег кубанског књижевника – Хосе Мартија и „Дневник мотоциклисте“, филм о Че Гевари.

Амбасада Републике Кубе послала је још неколико играних филмова који ће у наредном периоду бити приказани у сали Соколског дома и у просторијама средње школе „Свети Ахилије“.

Куба није тако далеко. Успели смо да је досегнемо!

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018