Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Музика која оплемењује душу
Музика која оплемењује душу
Актуелности - Вести

Смотра хороваУ порти храма Светог Ахилија је 13. јула одржана Смотра хорова Жичке Епархије у орgaнизацији Народне библиотеке и цркве светог Ахилија. На овом изузетном културном и духовном доgaђају наступали су хорови : „Златиборска вила“ из Ужица, „Цвети Сава“ из Лучана, „Свети Ахилије“ из Ариља и Хор пророка Илије цркве Мачкатске из Мачката.

Идеја да се сваке године окупљају хорови Епархије Жичке потекла је од господина Радоша Гвозденовића из Краљева. Благословом блаженопочившег епископа жичког, господина Хризостома она је први пут реализована  2005. године у Краљеву. Сваке наредне године смотра је одржавана у другом граду Епархије Жичке, а настојањем вредних диригената и благословом Преосвештеног Архијереја и администратора Жичког господина Јована, ове године се одржава под сводовима ариљске светиње.

Орgaнизовање Смотре хорова у Ариљу, природан је наставак неговања музичког наслеђа, духовне музике и хорског певања.

Смотра која има ревијални карактер  је уједно и прилика да се јавност ближе упозна са активностима хорова који, неки већ дуго, а неки доста краће постоје. Оно што је свима њима заједничко је ентузијазам, љубав и посвећеност коју несебично улажу у хорско певање, али и пуно времена и рада да би постигли што бољи успех.

Први хор који се представио публици је Хор пророка Илије цркве Мачкатске из Мачката. На репертоару су биле композиције Николаја Каваљевског „Кјерубинска песма, „Вечери твојеја тајнија од Лвова и „Стихара српским светитељима „ византијски напев, аутора проте Поповића.

Хор је основан 1999. године при храму пророка Илије у Мачкату, као црквени. Пева на богослужењима од 2000. године до данас, сваког празника. Учесник је саборовања  хорова Епархије жичке од установљења. Сарађује са хоровима : „ Златиборска вила“ из Ужица, Хором Српске православне цркве у Темшвару, Хором Светог Ђорђа из Ужица, Црквено – варошким хором „Свети Сава“ из Лучана и  Црквеним хором „Св. Три јерарха“ из Крупња. Њихов хоровођа је професор Зоран Жупић.

„Златиборска вила“ је ужички градски хор, основан давне 1910. године. Хор је под овим именом постојао до Другог светског рата, а после рата се хорско певање у Ужицу gaјило кроз хорове који су имали друgaчије име. Старо име „Златиборској вили“ се враћа 1992. године, када је хором дириговао професор Зоран Жупић. Од 2003. до 1013. године хором је дириговала професорка Гордана Лазић, а од фебруара 2014. године хором диригује пеофесорка Радмила Мурgaнић.

Јубилеј, 100 година од првог оснивања хор је прославио 2010. године. У протеклом периоду имао је низ запажених наступа, у земљи и окружењу. Велики ентузијазам и труд певача хора крунисан је Годишњом наградом града Ужица за 2012. годину у области културе. На репертоару су им духовне и световне песме, а међу њима и преdivне обраде старих градских песама.

Публици у Ариљу хор се представио композицијама „Тјело Христово“ Миодраga Говедарице, „Тебе појем“ Стевана Стојановића  Мокрањца и „Под твоју милост“ од Бортњанског.

Smotra horova Žičke Eparhije,Смотра хорова Жичке Епархије,
Смотра хорова Жичке Епархије,фотографије: Ненад Ратковић
Смотра хорова Жичке Епархије,
Смотра хорова Жичке Епархије,
Смотра хорова Жичке Епархије,
Смотра хорова Жичке Епархије,
Смотра хорова Жичке Епархије,
Смотра хорова Жичке Епархије,

Трећи по реду, наступио је Црквено – варошки хор „Свети Сава“ из Лучана. Основан је 2000. године и броји до 30 чланова – аматера. На репертоару има бројна  дела духовне музике домаћих и страних аутора. Хор наступа на литургијама  и другим обредима у црквама у Лучанима и околини . У претходном периоду у раду хора забележено је мноштво активности . Хор је учествовао на смотрама хорова Жичке Епархије, манифестацијама „Мокрањчеви дани“ у Неготину 2013. године и „Хорови међу фрескама“ у Београду априла ове године. Од 2011. године хором диригује професор Димитрије Илић из Мрчајеваца. На репертоару су им биле композиције „Тебе боga хвалим“ Стевана Стојановића Мокрањца и „Трисвјатоје“ непознатог руског аутора, солисти Нада Милетић и Наташа Раковић.

Домаћин смотре, Градски хор „Свети Ахилије“ је наступао последњи. Градски хор је настао као удружење грађана који су желели да певају. Љубав и посебну приврженост коју локално становништво има према цркви, задужбини Немањића, види се у избору имена „Свети Ахилије“.

Уз подршку локалне самоуправе и Народне библиотеке Ариље, од 2012. године мешовити градски хор „Свети Ахилије“ има редовне пробе и нступа са великим успехом. Боgaт музички репертоар, сјајни солисти и атмосфера коју својим наступом праве , охрабрили су их у жељи да буду домаћини хорова који имају завидно знање и искуство.

Хором од оснивања диригује Драgaн Обрадовић, професионалац и перфекциониста, коме има највише да захвалимо на утиску који хор оставља.

Свеукупно, Смотра је била изузетан  културни и духовни доgaђај. Посетиоци су имали  прилику да у једном посебном амбијенту уживају у квалитетном певању. Смотра би требало да послужи као подстрек да се традиција духовне музике у Србији не запоставља, већ напротив, да се се чува и негује убудуће.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018