Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести АРЛЕММ ново надахнуће
АРЛЕММ ново надахнуће
Актуелности - Вести

Арлемм - отварањеАРЛЕММ, манифестација која се родила и стасава у Ариљу је по много чему јединствена у Србији.  Ове године је по пети пут окупила најеминентније уметнике, професоре и предаваче из различитих уметничких поља: класичне, духовне, традиционалне, џез музике, као и људе креативних способности, да првенствено деци и младима , а онда и свим слојевима друштва, приближи праве културне вредности. Част да отвори овогодишњу манифестацију припала је председнику општине Зорану Тодоровићу.

Наступ у сали Соколског домаНаступ у сали Соколског дома

На програму, уприличеном поводом отварања, у сали Соколског дома 20. јула, наступали су: Сара Ристановић и Матија Спасојевић, чији су таленти препознати на АРЛЕММ – у, а који су сада ученици Школе за музичке таленте у Ћуприји, одсек виолона.  Публика је имала прилику да чује извођење Димитрија Младеновића на гитари, из Музичке школе „Јосиф Маринковић“ у Београду , Емилију Младеновић, контрабас; из Средње музичке школе „Ватрослав Лисински“ у Београду, Милицу Серафимовић на клавиру, ученицу Средње музичке школе „Јосип Славенски“ у Београду и Дуњу Каламир,виолина, из музичке школе „Војислав Вучковић“ у Београду, уз пратњу пијанисткиње Наталије Младеновић. После завршеног концерта, посетиоци су на платоу испред Соколског дома, уживали у изложби АРЛЕММ – уметнички караван, ауторке Тање Драшкић – Савић.

Шта за нас ова манифестација значи, најсликовитије је у свом обраћању изјавила директорка Народне библиотеке , Ивана Бркић: „АРЛЕММ је успео да за своје четири године постојања у нашу средину унесе ново надахнуће. Идеје мотивишу и зато је АРЛЕММ овако лепо израстао и зато ће овај пети по реду бити један спектакуларни доживљај. Ова манифестација доноси, не само знање учесницима, већ и осећање да уметност оплемењује, да култура од нас чини боље људе, а од Ариља још лепше место“

Значај ове манифестације, као изузетног културног пројекта препознале су и подржале институције на републичком, али и локалном новоу. Подршку су пружиле општина Ариље, Народна библиотека Ариље, Црквена општина Ариље, Министарство културе Републике Србије, као и бројни појединци и привредници.

У оквиру овогодишњег АРЛЕММ – а одржава се АРЛЕММ арт фестивал 1. и 2. августа на острву Уски вир на Рзаву где ће наступити најпознатији извођачи уметничке музике: Дивна Љубојевић, Лена Ковачевић, маестро Јован Колунџија, Слободан Тркуља и други.

Поред концерата, АРЛЕММ настоји да деци и младима широм Србије пружи шансу да се кроз уметност искажу, усавршавају, али и пронађу неки нови таленти. То ће им бити омогућено у наредних петнаест дана кроз инdivидуалне часове или радионице, у зависности од интересовања полазника.

ARLEMM novo nadahnućeАРЛЕММ ново надахнуће
АРЛЕММ ново надахнућеФотографије: Ненад Ратковић
bwd  Страна 2/2  fwd
АРЛЕММ ново надахнуће

Позивамо грађане  да узму активно учешће у музичким, филмским  и другим програмима , који ће се у наредном периоду реализовати.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018